TEST RUN<>
052013<><>

Fotor

Nije Kotor nego Fotor

Efekat Tilt-Shift proizvoljnim intenzitetom zamućuje sliku izvan definisanih granica
Neke stvari moraju se istaći. Googleov i Appleov operativni sistem namenjeni mobilnim platformama zaslužni su za pojednostavljivanje programa za obradu fotografija. Pri tome se odrednica „pojednostavljivanje” ovde iznosi u pozitivnom kontekstu. Vlasnici mobilnih telefona/tableta „uhvaćene” slike žele da obrade na jednostavan način, a da u tom procesu ne moraju da se bakću naprednim zahvatima, multitransformacijama, nerazumljivim alatima i beskrajnim upravljačkim interfejsom. Cilj je do krajnjeg rešenja stići brzo, jednostavno, a da sve to izgleda upečatljivo kao rad profesionalca. Uz slogan „Povedite svoje fotografije tamo gde nijedna fotografija još nije bila”, Fotor nudi baš to – jednostavnu obradu, uz mnoštvo automatizovanih alata.

Aplikacija dolazi kao port sa Androida i iOS-a, pa nije čudno zašto se korisničko okruženje ne oslanja na klasične Windows forme. Sve počinje od učitavanja slike, a podržani su oni osnovni formati: JPG, BMP, TIFF, GIF i PNG. Međutim, ako se bolje zagledate u sadržaj Open dijaloga, primetićete da Fotor barata i sa RAW formatima, te da u tom departmentu prepoznaje fotografije čak 13 različitih proizvođača digitalnih fotoaparata (Canon, Nikon, Sony, Pentax, Fuji, Olympus, Panasonic, Kodak, Laica i drugi). Učitana slika zauzima centralni deo ekrana, koji je u isto vreme i neka vrsta preview forme pošto su implementirane promene automatski vidljive na ekranu. Ako pogledate u toolbar pri dnu ekrana, videćete da se na njemu nalaze opcije za rotiranje slike (u koracima od po 90 stepeni u smeru kazaljke na satu ili suprotno), zoom rutina koja funkcioniše preko pet predefinisanih koraka (od 25 do 200 procenata), te dugmence koje poziva informacije iz EXIF zaglavlja. Sem toga, na ekranu su u svakom momentu vidljivi podaci o veličini slike u pikselima, odnosno zauzeću prostora na hard disku u megabajtima. Dugme Compare namerno smo ostavili za kraj jer je ono veoma važno i služi da pogledate kako je slika izgledala pre nego što ste nad njom izvršili bilo kakvu promenu. Otpuštanjem tastera vraćate se na obradni prikaz.

Implementiranje filtera obavlja se jednim klikom miša, a na raspolaganju ih imate više od 60
Fotor funkcioniše po principu implementiranja grafičkih filtera, s tim što je važno istaći da se oni postavljaju svega jednim klikom miša. Sem toga, nije dozvoljeno kombinovati dva ili više filtera koji pripadaju jednoj oblasti, mada to i nije ozbiljan nedostatak. Prva oblast nosi naziv Scenes i njena namena je da fotografijama „nanese” parametre koji važe prilikom fotogafisanja u određenim uslovima. Tako se može simulirati fotkanje za vreme oblačnog vremena, kada vam sunce bije u objektiv, kada se prilikom snimanja aktivirao blic, kada se u prostoriji nalazi neonsko osvetljenje itd. Ne računajući stavku Auto, na raspolaganju je ukupno 13 filtera, na koje možete gledati kao na različite režime rada klasičnog digitalnog fotoaparata.

Ukoliko volite ručno da se bakćete parametrima, za vas je kao stvorena sekcija Adjust. Vrednosti se podešavaju putem klizača, a na meniju se nalazi pet oblasti koje hostuju opcije kao što su Exposure, Brightness, Contrast, Saturation, Blur, Sharpen, Vignete i slično. Ova sekcija podseća na klasičnu obradu fotografija, ali trenutna vidljivost promena na velikom preview prikazu, postojanje funkcije Undo/Redo, kao i pomenutog dugmeta Compare omogućiće da se pri eksperimentisanju osećate kao riba u vodi. Čak iako niste vični ovoj vrsti posla.

Iz sekcije Effects vrši se implementiranje grafičkih filtera, koje smo navikli da srećemo u klasičnim programima za obradu. Uz njihovu pomoć look&feel fotografije menja se u potpunosti, pošto su promene često drastičnog karaktera. Filtera ima više od 60, podeljeni su u pet oblasti i predstavljeni thumbnailovima, tako da se jasno vidi dijapazon promene koji donose. Slike mogu da „zarđaju”, da izgledaju kao da su urađene na papirusu, da im se dodaju ogrebotine, pretoče u crno-beli format, izblede kao da su stare 40 godina i slično. Intenzitet svakog efekta određuje se putam naročitog klizača.

Sledeća sekcija je Borders i namena joj je jasna – digitalno uramljivanje slika. Na raspolaganju se nalazi 25 šablona, putem kojih sliku možete staviti u stari, crno-beli televizor, optočiti je „krzavim” paspartuom, a tu su i razne vrste draperija, drvenih okvira, modli itd.

Najzanimljiviji rezultati dobijaju se u sekciji Tilt-Shift. Cela sekcija zapravo je jedan filter, čiji je cilj da zamuti sve oko fokusa objektiva. Može da bude okrugao ili linearan, a korisnik na raspolaganju ima korekciju jačine zamućenja.

Kada ste zadovoljni načinjenim izmenama, slika može da se kropuje i snimi. Kropovanje može da se izvede ručno – određivanjem segmenta, ili upotrebom jednog od devet predefinisanih šablona (16:9, DVD, Postcard, iPhone...). Snimanje gotovog materijala obavlja se u JPG, BMP, PNG ili TIFF formatu, a tu je i funkcija Share za automatizovni upload slika na servise Flickr, Facebook i Twitter.

Fotor je jednostavan za korišćenje, daje fantastične rezultate na izlazu i ima sasvim dovoljno opcija da izvresno vreme nećete pomišljati na alternativni program za obradu. Međutim, on je tipičan predstavnik „klikni i vidi da li ti se sviđa” sistema rada, što znači da napredniji korisnici u njemu neće videti potencijalnog kompanjona. Autorima programa to nije ni bio cilj. Naše mišljenje je da zbog svega rečenog Fotor vredi preporučiti, a još jedan tasić na vagi je i to što je program besplatan, a možete ga koristiti i na svom telefonu, pa čak i online – direktno iz browsera.

Vladimir PISODOROV

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Šta mislite o ovom tekstu?
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows, Mac OS X, Android, iOS
Veličina:
38,6 MB, 180 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .fotor .com /desktop /index .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera