TEST RUN<>
112014<><>

beKEY 1.5.8.3

Virtuelna tastatura

Nije prvi put da viđamo programe koji na ekranu „oponašaju” pravu tastaturu. Ovakvi programi ranije su najčešću primenu imali kao zaštita od keyloggera, alata koji prate i snimaju svaki otkucaj tastera. Dolaskom na scenu Windows tableta i ekrana osetljivih na dodir njihova funkcionalnost je proširena, jer virtuelne tastature koje stižu uz različite verzije Windowsa nisu bile na nivou zadatka.

beKEY je pokupio najbolje sa različitih strana, a to je rezultovalo odličnom, potpuno podesivom virtuelnom tastaturom koju je moguće prilagoditi svakoj veličini/tipu ekrana i načinu upotrebe. Šta je to što beKEY izdvaja od ostalih virtuelnih tastatura? Da bismo predstavili po nama najvažniju stvar koju ovaj program donosi, moramo da napravimo malu digresiju i da se preselimo na polje virtuelnih tastatura za Android mobilne telefone i tablete. Jedna od najboljih samostalnih softverskih tastatura na toj platformi je SwiftKey, a njena osobenost je mogućnost predikcije unosa reči. Ova funkcionalnost je male ekrane telefona i tableta učinila gotovo jednako upotrebljive kao da se kuca na klasičnoj tastaturi. beKEY je preuzeo ovaj koncept i nudi pomoć prilikom kucanja na dvadesetak jezika. Srpski, nažalost, nije među njima, ali za prvu pomoć može da posluži i hrvatski rečnik. Pri tome program ima mogućnost učenja, pa će nakon nekog vremena korišćenja njegov vokabular biti proširen i srpskim rečima i to onim koje često koristite. Predikcija je inteligentna i ne samo da nudi automatizovan završetak reči koja se trenutno kuca, već pokušava da predvidi i šta korisnik želi sledeće da otkuca.

Program dozvoljava i takozvani dwell mod, koji maksimalno automatizuje rad. U ovom modu nije potreban pritisak ni na jedan virtuelni taster. Dovoljno je da se kursor miša, ili prst na ekranima osetljivim na dodir, zadrži određeno vreme na jednom virtuelnom tasteru kako bi program to protumačio kao klik i poslao naredbu u program koji je trenutno aktivan.

beKEY omogućava i potpunu podesivost izgleda virtuelne tastature. Ona može da bude proizvoljne veličine, sa podešavanjem razmaka između tastera, sa ili bez numeričkog dela (standardan ili kompaktan oblik), sa prikazom predikcije na različitim lokacijama, a nudi i mogućnost prikaza multimedijalnih tastera.

Samo jedna stvar ne ide u prilog ovom programu, a to je pogađate – cena. Čak ni bežične bluetooth tastature „nabudžene” različitim funkcijama ne koštaju ni upola koliko ovaj program. A aplikacija koja je direktan uzor beKEY-u košta „samo” 200 puta manje. Prevelika lakomost ili pokušaj potpune komercijalizacije dobre ideje – verovatno nećemo nikad saznati, ali sa sigurnošću možemo da kažemo da je proizvođač odabrao pogrešnu taktiku.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Windows 10 Technical Preview
AVI Trimmer + MKV 2.1
beKEY 1.5.8.3
Šta mislite o ovom tekstu?
IntelliCAD 8.1
Slimjet 1.2.5
Simply Good Pictures 3.0.5
DrawWiz 1.50
Editori ASCII grafike
FixWin 2.1
Grabilla 1.23
Viber for Desktop 4.3.0
Word Online 2.0
Tordex Wheel 2.0
Windows4Dummies 1.0.9
MobileView 1.0.2
FromDocToPDF 10.83
Plane9 2.1
KDE Mover-Sizer 2.9
Show My Password 2.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
31,2 MB (trial), 140,43 MB na HD-u
Cena:
199 evra, proba 30 dana
Adresa:
www .be -enabled .de /en /products .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera