TEST RUN<>
112014<><>

Grabilla 1.23

Grebuje i kad skroluješ

Koliko različitih programa za „čupanje” screenshotova zapravo ima? Nije nam poznato... Uglavnom, ako vam ovaj tip softvera privlači pažnju i još uvek niste našli omiljeni, vreme je za „overavanje” novog takmaca. Grabilla je na papiru prilično mršava i neće vas privući svojim karakteristikama. Naime, program nije poliglota kada je snimanje slika u pitanju (podržan je samo format PNG), ne donosi mogućnost kontinualnog snimanja screenshotova u zadatom vremenskom intervalu, a ni korisniku nije ostavljen bog zna kakav manevarski prostor pri podešavanju radnih parametara...

Nakon pokretanja Grabilla se smešta na systray i odatle čeka komandu korisnika. Po defaultu je to pritisak na taster ’Print Screen’, ali može biti i kombinacija funkcijskih tastera ’Alt’, ’Shift’, ’Ctrl’, ’Win’, odnosno bilo kog „običnog” tastera na tastaturi. Overavanjem definisanih „vrućih tastera” ne vrši se automatsko snimanje sadržaja u grafički fajl, već na ekranu iskače sićušna radna forma. Korisnik odavde bira režim rada, odnosno da li će se „uhvatiti” sadržaj celog ekrana ili samo aktivnog prozora. Nakon toga pojaviće se opcije za „redigovanje” gde na sliku možete da dodate prazan ili obojen pravougaonik, ubacite tekst, linije na čijem se jednom kraju nalazi strelica i slično. U pitanju su alati za prvu pomoć koji će vam pomoći da označite bitne delove slike, pa čak i da im „prišijete” odgovarajući tekstualni komentar kao svojevrsni podsetnik. Pri dnu ekrana videćete da postoji i mogućnost definisanja tipa materijala koji će se beležiti. Naime, pored statičnih slika, moguće je izrađivati i video-klipove, i to sa mogućnošću snimanja zvuka (odlično za prezentacije i uputstva). Filmići se mogu snimati u normalnom i niskom kvalitetu (bitrate je 5 MB/min i 2 MB/min), odnosno uz svojeručno definisanje izlaznog frameratea (od 1 do 50 sličica u sekundi). Tu je i sekcija koja će dešavanja sa ekrana pretočiti u animirani GIF format, maksimalnog trajanja od 10 sekundi. Iz nekog razloga, ova opcija nama nije radila. „Uhvaćen” materijal automatski se snima u skladišni direktorijum (putanju ne možete da promenite), a ostavljena je i opcija uploadovanja na cloud servis proizvođača (zahteva registraciju). Potonje može biti zgodno ukoliko materijal želite da podelite sa većim brojem ljudi, jer je dovoljno proslediti im generisani link ka online skladištu. Inače, uploadovani materijal (bilo da se radi o statičnim slikama ili video-klipovima) može da se zaštiti šifrom.

Grabilla poseduje jednu unikatnu mogućnost – „čupanje” sadržaja prozora koji premašuju veličinu ekrana. To može biti neki tekst u Wordu, dugačka veb-stranica i slično. Nažalost, alat nikako ne možemo nazvati intuitivnim pošto nije automatizovan i korisnik u prvi mah neće znati šta treba da radi kako bi došao do željenog rezultata. Grabilla vrši automatsko spajanje skrolovanog sadržaja, ali korisnik mora ručno da obavi njegovo pomeranje. S druge strane, u slučaju horizontalnog skrola program je odbijao poslušnost, a isto tako nije hteo da sarađuje kada smo hteli da grebujemo sadržaj PDF čitača.

Grabilla je još uvek nedovršen projekat. Potencijalnim korisnicima će najpre zasmetati neintuitivan interfejs koji zahteva puno „čačkanja” dok se ne naviknete na njega. Tu su i funkcije koje jednostavno ne rade iako su uredno izlistane i reklamirane od strane proizvođača. Da je u pitanju beta verzija programa ima li bismo razumevanja, ovako ostaje nejasno zašto su autori požurili da izdaju program sa toliko propusta. Kada ih reše, Grabilla bi mogla da postane veoma zanimljiva, pogotovo zbog mogućnosti grebovanja skrolovanog sadržaja.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Windows 10 Technical Preview
AVI Trimmer + MKV 2.1
beKEY 1.5.8.3
IntelliCAD 8.1
Slimjet 1.2.5
Simply Good Pictures 3.0.5
DrawWiz 1.50
Editori ASCII grafike
FixWin 2.1
Grabilla 1.23
Šta mislite o ovom tekstu?
Viber for Desktop 4.3.0
Word Online 2.0
Tordex Wheel 2.0
Windows4Dummies 1.0.9
MobileView 1.0.2
FromDocToPDF 10.83
Plane9 2.1
KDE Mover-Sizer 2.9
Show My Password 2.0

Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
10,4 MB, 32,4 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
grabilla .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera