TEST RUN<>
112014<><>

Slimjet 1.2.5

Browser za inteligentne korisnike

Pregledači zasnovani na Google Chromeu (Chromium) mahom su jednostavni, ogoljeni i gotovo ih je nemoguće prilagoditi sopstvenim potrebama i afinitetima. U stvari moguće je, ali samo instalacijom third party plug-inova i drugih vrsta dodataka. Upravo ta jednostavnost je karta na koju igra Google i koji su korisnici mahom prihvatili.

Međutim, koliko god bila mala, uvek postoji grupa korisnika koja želi više od toga. Ta grupa želi punu kontrolu nad svojim browserom, želi da ga prilagodi na za njih optimalan način. A dodavanje plug-inova sigurno nije optimalan način rada u browseru jer memorijski opterećuje mašinu, usporava rad u programu, možda se ne slaže sa nekim drugim dodacima... Upravo je iz tih razloga (originalna) Opera zasnovana na engineu Presto bila popularna među korisnicima koji su želeli nešto više. Prelaskom Opere na Googleov web engine takvi korisnici izgubili su mogućnost podešavanja browsera i mnogi od njih počeli su da traže alternative.

Da se razumemo, priča oko različitih enginea koji pokreću popularne browsere u praksi se svodi na akademske razmere. Da li će se stranica učitati za 10 milisekundi brže ili sporije teško da će neko primetiti u realnom radu. Acid2, Acid3, HTML5 i ostali testovi pokazuju samo laboratorijske razlike kojima proizvođači mogu da se hvale da su bolji od konkurencije. Istina je da korisnici samo žele browser koji će moći da ispuni njihove zahteve po pitanju jednostavnosti rada i prilagođavanja njihovom načinu upotrebe, bez razmišljanja šta je skriveno ispod korisničkog interfejsa. A takvih browsera danas je sve manje.

Na sreću, još uvek nisu izumrli, a naš favorit (bar dok ne pronađemo neki bolji) je Slimjet. To što je zasnovan na Google Chromeu nije mu smetalo da razvije odličan ekosistem koji je u sebi uključio gomilu dodatnih stvari. Možda su neke i nepotrebne, ali za većinu možemo da kažemo da su svakako korisnije nego da ih nema. Prva stvar koja nas je privukla ka njemu je velika sloboda podešavanja parametara. To je interesantno, pošto je zasnovan na novom engineu Blink (derivatu Chromiuma razvijenom 2013. godine), koje koriste novije verzije Chromea i takozvane Opere (od verzije 15 i novije), a znamo da su ova dva browsera sve, samo ne podesivi. Samo ova činjenica bila je dovoljna da mu pružimo šansu, a onda smo lagano počeli da otkrivamo i neke nove adute Slimjeta.

Naslovna strana dozvoljava da se na njoj postave linkovi ka često korišćenim sajtovima. Kao i sve ostalo, i Tab page je potpuno podesiv u smislu izgleda i broja web stranica koje želite da čuvate na njemu. Program dozvoljava i lako pretraživanje korišćenjem različitih mašina za pretragu interneta, a prava poslastica je mogućnost zadavanja upita glasom, što predstavlja vrlo zgodan način za povećanje efikasnosti i produktivnosti. Address bar je takođe potpuno podesiv – na njemu može da se uključi direktna povezanost sa Facebookom, vremenska prognoza, kao i još dvadesetak drugih komandi ili prečica do određenih funkcija i sajtova.

Među pomenutim prečicama postoji i opcija prevoda. Naravno, koristi se Google translate, ali je i on ovde prilagodljiv. Ne samo da dozvoljava automatizovani prevod cele stranice između dva odabrana jezika, već je moguće da se označi samo neki njen deo, a prevod će se pojaviti u posebnom, pop-up prozoru. Takav način realizacije prevoda je veoma zgodan i kada imate potrebu da na brzinu saznate značenje nekog dela teksta i to bez odlaska sa stranice.

Popunjavanje formulara je takođe automatizovano, naročito ako se radi o stranicama koje često posećujete. Slimjet će zapamtiti vaše kredencijale i to možete da sačuvate kao posebnu prečicu. Kada je pokrenete, Slimjet će automatizovano upisati sve podatke i logovati se na stranicu bukvalno jednim klikom miša. A ako poželite da ručno pristupite istoj stranici, dovoljno je da joj priđete regularnim putem, upisivanjem lokacije u adresno polje browsera.

Deljenje interesantnih stvari na Facebooku nikad nije bilo lakše. Za tu svrhu koristi se Facebook dugme koje smo pomenuli kada smo pisali o podešavanju izgleda Address bara, ili posebna opcija iz kontekstualnog menija. Još jedna od veoma zgodnih opcija je automatsko smanjivanje fotografija za upload na rezolucije koje su primerene webu. Pri tome, za različite sajtove mogu da se definišu različiti parametri koji će se automatski primenjivati prilikom uploada fotografija.

Pominjući dobre stvari koje smo pronašli kod ovog browsera mogli bismo da se raspišemo na nekoliko stranica. Nažalost, nemamo toliko prostora, ali se nadamo da smo makar zagolicali vašu znatiželju. Ako niste zadovoljni postojećim browserima, probajte Slimjet. Nikad prežaljena Opera (jer novi polufunkcionalni Chrome klon ne zaslužuje da nosi ime tog browsera) konačno je dobila pravog naslednika. Jer, upravo je Slimjet dokaz da Blink zasnovani browseri mogu da dostignu isti nivo podesivosti na koji su stari korisnici Opere navikli.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Windows 10 Technical Preview
AVI Trimmer + MKV 2.1
beKEY 1.5.8.3
IntelliCAD 8.1
Slimjet 1.2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Simply Good Pictures 3.0.5
DrawWiz 1.50
Editori ASCII grafike
FixWin 2.1
Grabilla 1.23
Viber for Desktop 4.3.0
Word Online 2.0
Tordex Wheel 2.0
Windows4Dummies 1.0.9
MobileView 1.0.2
FromDocToPDF 10.83
Plane9 2.1
KDE Mover-Sizer 2.9
Show My Password 2.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
42,15 MB, 164,39 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .slimjet .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera