TEST RUN<>
112014<><>

FixWin 2.1

Atomski mrav!

Koliko smo samo puta pisali o programima za „popravljanje problema” i „čišćenje” sistema od đubreta nastalog korišćenjem takvih programa. U pitanju su na stotine rešenja koja svojim sadržajem samo zbunjuju korisnike i vrlo često ih ostavljaju sa još većim znakom pitanja nego na početku procesa. Nisu retke situacije kada uopšte ne znate da li je dotičan alat rešio probleme ili ne, ili je samo uspeo da oslobodi nešto dodatnog prostora na hard-disku. Baš zato su programi kao FixWin zlata vredni...

U pitanju je alat namenjen korisnicima operativnog sistema Windows 8/8.1, dok se oni koji „teraju” Vistu ili „Sedmicu” mole da preuzmu verziju programa 1.x. FixWin je besplatan i portabilan, a nakon otpakivanja preuzete datoteke na hard-disku zauzima svega 275 KB. Korisnicima se uopšte ne obećavaju kule, gradovi i gradnja Skadra na Bojani, već amputiranje realnih problema na koje gotovo svakodnevno nailazimo i ne znamo kako da ih rešimo. Neki od ovih problema mnogi korisnici rešavaju tako što posegnu za reinstalacijom sistema jer jednostavno ne znaju kako da stvari vrate u prvobitno stanje. Kao primer navešćemo jednu ne tako retku situaciju – koruptovanu kantu za otpatke. Sve što treba da uradite kako biste rešili ovaj nezgodan problem je da pronađete odgovarajuću opciji i kliknete na komandno dugme Fix! – bukvalno.

Da biste se lakše snašli, autori su „fikseve” raspodelili u šest oblasti, tako da imamo sekcije File Explorer, Internet & Connectivity, Modern UI, System Tools, Troubleshooters i Additional Fixes. U njima se nalazi preko 50 „lekova” za neugodne situacije, a što je najznačajnije svi su opisno predstavljeni tako da nema šanse da zalutate ili ne pronađete željeno rešenje. Iz ovog programa ćete uspeti da reaktivirate Task Manager, Regedit i Command Prompt, da vratite kantu za otpatke na desktop ako ste nekako uspeli da je se ratosiljate, potom da naterate Windows Explorer da prikazuje thumbnailsove fajlova, resetujete Windows Defender i Internet Explorer na podrazumevana podešavanja, „opravite” koruptovane ikonice na desktopu, vratite opciju za hibernaciju računara u sekciji Shutdown i još mnogo toga. Neke opcije podrazumevaju vraćanje na prethodno stanje (Revert) ukoliko po pritiskanju dugmeta Fix! niste dobili željene rezultate ili ste napravili još veću papazjaniju. Ovo se može primeniti na isključivanje/uključivanje servisa OneDrive, sistem zatvaranja aplikacija „pokupljenih” sa Storea i slično. Inače, pre početka korišćenja programa autori preporučuju da iz menija Welcome pokrenete opciju System File Checker Utility koja će skenirati sistem u potrazi za koruptovanim sistemskim datotekama koje će u tom procesu i zameniti. Dalje, tu je i opcija Create Restore Point koja će kreirati snapshot sistema koji se može iskoristiti u slučaju da bilo šta krene po zlu. Ipak, za tako nešto je veoma mala šansa.

Posebno vam skrećemo pažnju na sekciju Troubleshooters jer se koristi nešto drugačije od ostatka programa. Naime, ovde se nalaze prečice za pozivanje 16 sistemskih Troubleshootera koji će vam pomoći da rešite neke od uobičajenih problema – sa zvučnom karticom, štampačem, internet konekcijom i tako dalje.

FixWin definitivno vredi držati negde na dohvat ruke. Pogotovo ako ste nedavno prešli na novu platformu i ne snalazite se baš najbolje u moru opcija i neobičnom rasporedu. Na kraju treba reći i to da verzija za Windows Vistu/7 deluje ispeglanije i utegnutije iako je dijapazon delovanja aplikacije gotovo identičan. Verovatno je to zbog Aero okruženja...

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Windows 10 Technical Preview
AVI Trimmer + MKV 2.1
beKEY 1.5.8.3
IntelliCAD 8.1
Slimjet 1.2.5
Simply Good Pictures 3.0.5
DrawWiz 1.50
Editori ASCII grafike
FixWin 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Grabilla 1.23
Viber for Desktop 4.3.0
Word Online 2.0
Tordex Wheel 2.0
Windows4Dummies 1.0.9
MobileView 1.0.2
FromDocToPDF 10.83
Plane9 2.1
KDE Mover-Sizer 2.9
Show My Password 2.0

Potrebno:
Windows 8/8.1
Veličina:
119 KB, 275 KB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .thewindowsclub .com /fixwin -windows -8
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera