TEST RUN<>
112014<><>

Simply Good Pictures 3.0.5

Automatizovani restaurator fotografija

Jeftini primerci u takozvanoj consumer klasi digitalnih fotoaparata ne mogu da se pohvale nekim preteranim kvalitetom fotografija. Automatska setovanja, koja se gotovo ekskluzivno koriste na takvim fotoaparatima, često daju „isprane” ili prezasićene boje na fotografijama (zavisi od toga kako je proizvođač izvršio podešavanje), osvetljenje nije optimalno, ISO vrednosti su nekad postavljene pogrešno... Doduše, moramo da priznamo da su fotografije sa fotoaparata u bar 90 procenata slučajeva, bolje čak i od najboljih kamera na mobilnim telefonima, koje se u poslednje vreme često koriste upravo za fotografisanje. Tako danas imamo paradoks, da je većina uslikanih fotografija lošijeg kvaliteta nego pre recimo pet godina, kada se veličina slike napravljene telefonom nije mogla meriti sa fotoaparatom. To je dokaz da rezolucija nije jedini (a najčešće ni presudni) faktor kvaliteta fotografije.

Nećemo da ulazimo u raspravu o tehničkim aspektima dobre fotografije jer time nećemo ništa promeniti. Ljudi će i dalje fotografisati onim što imaju. Zato nam ostaje samo da vidimo kako da od upotrebljive fotografije napravimo nešto što će na oko izgledati lepše. Cilj nam je naravno da to uradimo sa što manje truda, odnosno po mogućstvu bez ikakvog dodatnog angažovanja.

Kao jedno od rešenja koje će dati sasvim pristojne rezultate nametnuo se Simply Good Pictures. On na jednostavan način kreira dobre fotke koje su, u svakom slučaju, atraktivnije za oko od originalnih. Program je u suštini zamišljen tako da se njegova upotreba svede na dva koraka – ručno učitavanje originalne i snimanje optimizovane fotografije. Svi parametri za podešavanje mogu da se automatizuju tako da sam program podešava osvetljenje i zasićenje bojom, ali i da izvrši sitne korekcije uklanjajući artefakte i kolorni šum. U idealnom slučaju to bi trebalo da funkcioniše tako. Ipak, praksa je pokazala da korisnik ne sme baš sve da prepusti automatici.

Naša iskustva pokazuju da podešavanje zasićenja boja radi veoma korektno. Simply Good Pictures sasvim lepo odabira parametre i tu nismo imali nikakvih problema. Ali drugi deo, nazvan Repair, definitivno zahteva ručnu reviziju postavki. Jedno od rešenja je da se taj deo potpuno isključi, mada moramo da priznamo da je kod većine fotografija napravljenih mobilnim telefonom ovaj deo potreban. Po našem mišljenju, ovde je najbolje isključiti automatizovanu obradu, pa proveriti i ručno podesiti oba parametra i to za svaku fotografiju ponaosob. Predefinisana automatska podešavanja u Repair opciji su po našem mišljenju previše agresivna i negativno utiču na kvalitet fotografije. Jeste da uklanjaju artefakte i kolorni šum ali uz to, kao kolateralna šteta, sa fotografije nestane i veliki broj detalja koji bi trebalo da na njoj ostanu.

Drugi nedostatak je nepostojanje opcije za batch konverziju. Fotografije se danas proizvode „na kilo” i bilo bi dobro da i taj deo može da se automatizuje i ubrza. Mada, ako se uzme naše prethodno razmišljanje o Repair opciji, možda je i bolje što korisnik mora da ima uvid na način izmene svake fotografije.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Windows 10 Technical Preview
AVI Trimmer + MKV 2.1
beKEY 1.5.8.3
IntelliCAD 8.1
Slimjet 1.2.5
Simply Good Pictures 3.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?
DrawWiz 1.50
Editori ASCII grafike
FixWin 2.1
Grabilla 1.23
Viber for Desktop 4.3.0
Word Online 2.0
Tordex Wheel 2.0
Windows4Dummies 1.0.9
MobileView 1.0.2
FromDocToPDF 10.83
Plane9 2.1
KDE Mover-Sizer 2.9
Show My Password 2.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
5,63 MB (trial), 5,83 MB na HD-u
Cena:
25 dolara, proba 3 dana
Adresa:
www .engelmann .com /en -us /simplygoodpictures .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera