TEST DRIVE<>
052015<><>

Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB

Neumereno plavetnilo

Nemilosrdna bitka na polju grafičkih kartica ne protiče baš najbolje kada je AMD u pitanju. Od pojave najjačih modela Maxwell generacije iz suparničkog tabora, R9 kartice pale su u drugi plan. I dok svi sa nestrpljenjem očekujemo narednu generaciju Radeona koja bi trebalo da preokrene odnos snaga, u međuvremenu se pojavilo prelazno rešenje. U pitanju je najjači model Hawaii čipa kome društvo pravi osam gigabajta memorije, a koji je delo dobro poznatog Sapphirea.

Štampana ploča kartice identična je modelu sa četiri gigabajta memorije o kome smo pisali prošlog leta (SK 7/2014). Dužine je 30 centimetara i raspolaže sa dva osmopinska naponska konektora. Naponska sekcija je gigantskih razmera, izvedena u čak 10 faza koje su raspoređene sa obe strane kartice. Zanimljiv detalj predstavljaju diode koje svetlosnom signalizacijom indikuju stepen opterećenosti kartice. Estetski utisak donekle kvari njihova zelena boja, koja se baš i ne uklapa u plavo-crnu šemu kartice, ali je to detalj koji nas apsolutno ne dotiče. Svi elementi naponske sekcije raspolažu sopstvenim hladnjacima koji se svakako čine neophodnim imajući u vidu količinu struje koju moraju da isporuče grafičkom procesoru i memorijskim čipovima. Prevedeno u vate, ova kartica troši 285 na sat. Iz toga nije teško zaključiti da joj je neophodno i kvalitetno hlađenje za disipaciju toplote koja se tokom rada stvara. Za to je zadužen masivni hladnjak sa tri ventilatora prečnika 90 milimetara zasnovan na patentiranoj Vapor chamber tehnologiji koji je potpomognut sa pet toplotnih cevi. Kuler je zadužen za hlađenje grafičkog čipa i memorijskih čipova, a posredno i za hlađenje naponske sekcije. Čak je i štampana ploča hlađena, pošto se backplate u jednom delu naslanja na nju i tako odvodi deo toplote. Kartica raspolaže i sa dva prekidača. Jedan je zadužen za izbor BIOS-a, tj. da li će kartica raditi u novom UEFI ili klasičnom modu. Pomenuti režim rada omogućava donekle brže podizanje sistema i garantuje kompatibilnost sa novim pločama čiji BIOS-i koriste prednosti grafičkog prikaza, ali suštinski između njih nema neke razlike. Drugi prekidač kontroliše ventilatore. Na naše razočaranje, njih nije moguće potpuno isključiti, već srednji ventilator uvek ostaje uključen. Na taj način se nivo buke u nezahtevnom režimu rada minimalno smanjuje, a prilično smo sigurni da bi u takvim uslovima kartica zadržala pristojnu temperaturu čak i u potpuno pasivnom režimu hlađenja.

U radu se pokazala odlično. Kuler je pokazao svu svoju snagu, jer temperatura grafičkog procesora ni u jednom trenutku nije dostigla 70 stepeni celzijusa, što je za ovako „gladan” čip sjajan rezultat. Temperaturna LED indikacija simpatično je rešenje za kućišta sa providnom stranicom. Sapphire logo na gornjoj strani kartice svetli plavom bojom kada je temperatura niža od 60 stepeni, žuto-zelenom kada je u rasponu od 60 do 80, a preko toga crvenom bojom koju zahvaljujući efikasnom kuleru nismo uspeli da vidimo. S druge strane, overklokom nismo baš oduševljeni. Svega par desetina megaherca ne pravi primetnu razliku, tako da smo od testiranja u overklokovanom režimu na kraju odustali. Ipak, treba napomenuti da je Hawaii XT ionako prilično nategnut po pitanju radnog takta, na šta je Sapphire dodao još 30 megaherca u odnosu na deklarisani takt, tako da je ova kartica neki realni maksimum kada je u pitanju R9 arhitektura.

Kada su performanse u pitanju, rezultati nisu obećavajući. Ovaj model se reklamira kao rešenje za igranje u 4K rezoluciji, ali iz dosadašnje prakse znamo da ne postoji dovoljno jak grafički čip koji u ovoj rezoluciji može samostalno da se izbori sa najzahtevnijim igrama. Velika količina memorije tu ne može da pomogne. Zato smo testiranje obavili u rezoluciji koja polako preuzima primat u svetu igara – 2,5K. Čak i u pomenutoj rezoluciji, kada se uključi anti aliasing frejmrejt pada ispod upotrebljivih vrednosti, što se jasno može videti iz priloženog grafikona i rezultata dobijenih u Company of heroes 2 kod koga smo AA namerno ostavili uključenim. Bez te opcije, koja u tako visokoj rezoluciji i ne pravi neku primetnu vizuelnu razliku, igranje je zaista prijatno iskustvo. Ipak, silna memorija ni tu ne dolazi do izražaja jer su rezultati identični modelu sa duplo manjom količinom VRAM, a glavni konkurent oličen u vidu GTX 970 sa svojih „faličnih” četiri gigabajta i dalje je brži. Ne preterano, ali dovoljno da cifre govore u njegovu korist u većini naslova.

Za kraj nam ostaje da se osvrnemo na cenu i svrsishodnost ovog modela. Za 4K rezoluciju, dvostruka količina memorije svakako ima smisla, ali grafički procesor jednostavno nema snage da se izbori sa njom na maksimalnim podešavanjima. A smanjenjem tekstura u igrama, VRAM svakako ostaje neiskorišćen, pa je time i suvišan. Upitna korisnost dolazi i do izražaja kada se u obzir uzme cena ove kartice, koja je za oko 100 evra viša u odnosu na isti model sa duplo manje memorije. Zbog toga će ovaj model eventualno biti interesantan korisnicima koji se bave obradom video materijala, gde će tolika količina memorije doći do izražaja, a i simultana podrška za četiri monitora će im svakako dobro doći. Nama igračima ostaje ili da sačekamo narednu generaciju ili da se zadovoljimo „slabijim” modelom koji u igrama nimalo ne zaostaje.

Vladimir TRAJKOVIĆ

Rezultati testova
3DMark 11 (Extreme preset)4222
3DMark (2013) - Fire Strike (Extreme preset)5278
Unigine (2560 x 1440 px [min/avg/max fps - score])
Heaven (Ultra quality, Tessellation extreme, 8 x AA)8/33/66 - 840
Valley (Ultra quality, 8 x AA)17/34/38 - 1587
 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
Šta mislite o ovom tekstu?
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE

Test konfiguracija
Procesor: Intel i7-4770K
Ploča: Gigabyte GA-Z97X-UD3H-BK
Memorija: 2 x 8 GB DDR3 HyperX Savage 2133 MHz
Napajanje: 1250W Chieftec GPM-1250C
Operativni sistem: Windows 8.1 Pro x64

Rezultati testova
Igre, 2560 x 1440 px, max settings, no AA [min avg max fps]
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

GPU:
Hawaii XT, 2816 šejderskih, 176 teksturnih i 64 ROP jedinice, radni takt 1030 MHz
Memorija:
8 GB GDDR5, radni takt 5,5 GHz, 512-bit magistrala
Konektori:
2 x DVI, DisplayPort, HDMI
Dimenzije:
30,5 x 11,4 x 4,7 cm
Ostalo:
28 nm, TDP 285 W, 2 x 8-pin konektor, 10-fazna naponska sekcija, LED indikacija temperaturnog opsega i opterećenosti naponske sekcije, prekidač za kontrolu ventilatora, dual BIOS prekidač, Vapor-X kuler
Proizvođač:
Sapphire
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera