TEST DRIVE<>
052015<><>

HP Elite x2 1011 G1

Hibridna promišljenost

Tržište je preplavljeno ultra-mobilnim laptopima sa novim Core-M procesorima. Dizajn bez ventilatora inspiriše proizvođače da ponude modele koji se približavaju konceptu tableta. Ponekad ova inspiracija ode predaleko pa pojedini modeli sa svojim ekstremno neizbalansiranim karakteristikama dovode korisnike u komične situacije. I stari lisac HP je rešio se okuša na ovom polju, ali nešto drugačijim konceptom. Prvi utisci su impresivni.

Pre svega, HP se nije zadovoljio konceptom klasičnog ultrabook računara koji samo troši manje i u stanju je da ponudi ekstremno visoke rezolucije na najmanjim ekranima. HP je zapravo krenuo od koncepta poslovnog mobilnog računara i nove tehnologije je poput puzzle slagalice ugrađivao tamo gde je bilo razumno i potrebno. Rezultati su zbog toga sasvim drugačiji i mnogo prihvatljiviji.

Osnova ovog računara je pravi Windows tablet od 11,6 inča i sa punom HD rezolucijom. Pošto je u pitanju računar namenjen biznis korisnicima jasno je da je Windows 8.1 u Pro varijanti praktično imperativ. U tabletu se nalaze još snažna baterija, SSD i 4 GB radne memorije, dakle sve što je neophodno da Windows 8.1 Pro radi pristojno. Osnovni dock ne nudi samo kvalitetnu tastaturu, već i (u ovom konceptu jako vredne) dodatne portove, ali i dodatnu bateriju koja ukupnu autonomiju podiže na preko sedam časova aktivnog korišćenja, što je vrlo impresivno. Ukoliko ste pažljiviji sa power podešavanjima i nemate potrebu za intenzivnim korišćenjem računara, sasvim lagano možete dosegnuti puno radno vreme, a nije nemoguće dosegnuti i deklarisanih 12 sati, mada bi ova cifra zahtevala zaista lagano korišćenje računara koji će veći deo tog vremena biti u idle modu.

U standardni deo opreme spada i super-tanka fascikla-tastatura, koja i dalje zadržava koncept mini-laptopa koga je vrlo lagano nositi sa sobom na simpozijume, predavanja i poslovne sastanke. Za uzvrat ćete imati nešto kraće vreme na bateriji (oko četiri sata intenzivnog korišćenja). Kad smo kod ovog dodatka, treba reći da je tastatura veoma pristojna, a da je subjektivni osećaj pri kucanju samo za nijansu lošiji od osnovnog docka, i to pre svega zbog nedostatka masivnosti. Tanki poklopac se lagano sklapa u trostranu prizmu koja tabletu daje oslonac da stabilno stoji u „klasičnom” laptop položaju. Kad završite sa radom, „trostrana” prizma se razmotava u klasični poklopac fascikle koji precizno obuhvata i štiti tablet od oštećenja. Veoma je lepo i korisno to što se i na osnovnom docku i na fascikli nalazi tastatura sa osvetljenim tasterima.

Windows kao operativni sistem nema DNK za korisnički interfejs osetljiv na dodir i taj nedostatak će se povremeno osetiti i pri korišćenju ovog tableta. Neke kontrole su prosto previše sitne za prste, a u izvesnim situacijama tač funkcija se bez obaveštenja isključi i ne vraća se do sledećeg restarta. Neki od ovih nedostataka daju se korigovati stajlus olovčicom koja pruža mnogo bolju kontrolu nad Prozorskim interfejsom i svakako bolju preciznost ukoliko nameravate da skicirate ponešto u Paintu ili nekoj sličnoj aplikaciji. Olovčica je takođe deo standardne opreme i ima svoje „sklonište” u samom tabletu, a vrlo lako se vadi noktom kažiprsta.

Tablet se pouzdano prebacuje u sleep mod i budi iz njega, pa se zbog toga zaista može koristiti kao klasični (Android ili iOS) tablet računar, sa dodacima ili bez njih. Veličina ekrana od 11,6 inča nudi maksimalnu portabilnost bez kompromitovanja kontrole Windows korisničkog interfejsa, pa i na tom izboru HP-u treba skinuti kapu.

Osnovni dock sa tastaturom, dodatnim USB portovima i drugom baterijom je ono što od ovaj tablet pretvara u klasični laptop računar po svim pitanjima. Sama operacija spajanja vrlo je tečna i jednostavna. Najbitnije od svega je da računar odmah po spajanju evidentira tastaturu, dodatnu bateriju i sve USB uređaje koji su priključeni, što nije bio slučaj sa nekim drugim hibridnim računarima koje smo imali prilike da isprobamo. Ukoliko ne možete da se pouzdate u vezu između osnovnog docka i tableta, praktično nemate hibridni računar i HP to očigledno jako dobro razume jer je ova veza dovedena do savršenstva.

Osećaj pri kucanju na ovom računarčiću je vrhunski i zaostaje tek za najboljim i najluksuznijim tastaturama iz desktop sveta. Raspored tastera je odličan, funkcijski/multimedijalni tasteri na vrhu rade baš onako kako očekujete, a među njima je i taster za isključenje tačpeda koji je prosto ultimativna funkcija koju bi svi hibridni računari neizostavno trebalo da imaju. Tačped je nešto manjih dimenzija, što je i razumljivo ako se ima u vidu da je u pitanju 11,6-inčni „laptop”, ali je funkcionalan i dobro će vam doći u situacijama kada je nepraktično koristiti miša ili ukoliko se tač funkcija na ekranu uzjoguni.

Ne sećamo se kada je HP poslednji put napravio pogrešan izbor kada su u pitanju materijali. Njihovi uređaji nisu najlakši na tržištu, ali kada ih uzmete u šake, osećaj čvrstine vam nepogrešivo prenosi utisak o kvalitetu uređaja. Obrada ivica je takođe na vrhunskom nivou i iako ovaj računar po tom pitanju ne donosi revolucionarna rešenja, svi elementi dizajna, od izbora materijala do rasporeda portova, senzora ili dugmeta za otpuštanje tableta iz „čeljusti” docka – implementirani su savršeno.

Ekran ovog računara je baziran na IPS panelu sa skoro savršeno ravnomernim osvetljenjem. Upotrebljivi uglovi gledanja nisu jako oštri i definicija iz oštrijih uglova degradira lagano. Kao i obično, ova karakteristika ne utiče previše na upotrebljivost „ličnih” računara u najužoj definiciji ovog pojma.

O Core-M platformi već znamo sve. Ovaj računar će u verziji sa Core-M 5Y71 procesorom da „pluta” na 1,2 GHz u „zaludnom” režimu kada troši malo preko 3,5 W, dok će kad zapne iz „petnih žila” i dostigne maksimalnih 2,9 GHz trošiti oko 6 W. Međutim, već posle nekoliko sekundi u punom pogonu, čućete tihe ventilatore kako kreću sa radom i ta „buka” trajaće sve dok ne „sameljete” sve što ste započeli. Pošto se računar vrati u „zaludni” režim ventilatori će raditi još neko kraće vreme, a zatim se Elite x2 vraća u bešumni režim rada. Neinsistiranje na popularnom fanless (bezventilatorskom) dizajnu deluje kao vrlo razumna odluka. Pre svega, omogućava računaru da se uposli i na nešto intenzivnijim zadacima na duži rok, što nije nezamislivo u poslovnoj primeni. Osim toga, postojanje ventilatora će omogućiti da računar nema problema sa pregrevanjem, što će uticati na duži život kvalitetnih komponenti. Količina buke je zaista minimalna po uključenju ventilatora i, sem jasne potvrde da je računar zauzet intenzivnijim izračunavanjima, drugih posledica nema. Tačno je da je zbog toga dizajn ovog računara nekoliko milimetara deblji, ali i to je očekivano sa upotrebom najkvalitetnijih materijala koji će pružiti mogućnost za čvršće držanje jednom rukom, što nije uvek moguće sa supertankim tabletima.

Integrisani grafički sistem Intel HD 5300 se ponaša u domenu očekivanog. Vrhunske performanse nisu njena specijalnost budući da, u odnosu na prethodnu generaciju Intelovih integrisanih rešenja, donosi tek skromna ubrzanja. Ovo nije vrhunski multimedijalni računar namenjen zabavi, pa to nije uputno očekivati ni od grafičke kartice. Surfovanje, kancelarijski zadaci, povremeno gledanje filmova ili neka igra iz casual arsenala će bez problema raditi – sve preko toga je nerealno. Uostalom 11,6 inča nije dijagonala koja će vam pružiti užitak u fragovanju i/ili super detaljnim teksturama.

Elite x2 1011 G1 koji smo dobili na test je prototip, ali se ponašao skoro besprekorno. To je svakodnevni poslovni ili lični računar koji se lako preporučuje. Neki sitni nedostaci će verujemo biti otklonjeni, možda već sa novom verzijom BIOS-a (prototip jasno pokazuje porukom na POST ekranu da nije u pitanju proizvodna verzija). Lepo je videti da HP ima jasnu viziju koncepta i da novi modeli nisu puka jurnjava sa tehnologijom. Elite x2 1011 G1 je verovatno najbolji hibridni računar na tržištu. Imajte to na umu kad se budete raspitivali za cenu ovog mališe.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm27152
Cloud Gate3106
Fire Strike405
PCMark 8
Home2574
Creative2344
Work3626
Cinebench r15
OpenGL [fps]17.64
CPU [pts]161
CPU (samo jedno jezgro) [pts]86
MP Ratio [x]1.86
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina7.39
Knodes/s3547
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]477.66 / 261.28
4K read / write [MB/s]22.29 / 37.58
Trajanje baterije
Sa obe baterije7:30:00
Samo sa tablet baterijom3:50:00
 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
Šta mislite o ovom tekstu?
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE

CPU:
Intel Core M-5Y71 1,2 GHz (Turbo Boost do 2,9GHz) dvojezgarni, 4 niti
RAM:
4 GB LPDDR3-1600 SDRAM
Grafika:
integrisana Intel HD Graphics 5300
Ekran:
11,6 inča, 1920 x 1080 px, IPS, LED
Skladište:
LITEONIT L8T-128L6G-HP 128 GB SSD
Zvuk:
DTS Studio Sound sa dva zvučnika, dva mikrofona sa poništavanjem eha i šuma
Mreže:
802.11ac + a/b/g/n, Bluetooth 4.0, WiGig Combo
Priključci (tablet):
3,5 mm combo audio, micro SD, micro SIM
Priključci (dock):
3,5 mm combo audio, DisplayPort 1.2, 2 x USB 3.0, smart card čitač
Kamere:
2 Mpx sa prednje, 5 Mpx sa zadnje strane
Baterija:
Lithium-Ion polimer, 2-ćelijska u tabletu, 6-ćelijska u docku
Dimenzije i masa:
tablet 29,8 x 19,3 x 1,07 cm, 870 g; tablet + dock 29,8 x 20,4 x 2,08 cm, 1650 g
Operativni sistem:
Windows 8.1 Pro 64 bit
Dodatno:
lagana tastatura-fascikla (530 g), stajlus olovka
Proioizvođač:
HP (www.hp.rs)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera