TEST DRIVE<>
052015<><>

QNAP TurboNAS TS-231

I bi... – Turbo

Iz tajvanske korporacije koja se od svog osnivanja 2004. godine usko specijalizovala za proizvodnju mrežnih rešenja (za File Sharing, virtuelizaciju, Storage Management i sisteme za nadzor), ovaj put nam na test stiže jedan Personal Cloud Storage predviđen za kućne i SOHO korisnike. Radi se o novom modelu iz QNAP-ove TurboNAS porodice uređaja koji nosi oznaku TS-231. On sa sobom u pakovanju donosi sve što je potrebno za rad out-of-the-box, osim hard-disk(ov)a, i to: kratko štampano uputstvo, dve fioke za smeštaj drajvova (HDD ili SSD), šrafiće za fiksiranje drajvova (2,5 ili 3,5-inča) u fioke, LAN kabl kategorije 5 i eksterno napajanje.

Kućište NAS-a izrađeno je većim delom od kvalitetne plastike bele mat boje, dok je jedan deo prednje maske siv. Klasičnog je dizajna, sa oštrim crtama, što je odlika QNAP-ovih ozbiljnijih proizvoda za poslovnu upotrebu. Unutrašnjost kućišta je metalna konstrukcija, dok su fioke izrađene od plastike.

Srce sistema čine ARM Cortex A9 dvojezgarni procesor na 1,2 GHz, 512 MB DDR3 RAM i 6 Gbit/s SATA kontroler. Od portova sa spoljne strane, tu su dva gigabitna LAN porta, tri USB 3.0 porta, jedan e-SATA port i napojni konektor. Signalna sekcija sastoji se od pet LE dioda koje služe za prikaz statusa i aktivnosti kod LAN, USB, HDD1 i HDD2.

Što se fizičkih kontrola tiče, tu su dugme za paljenje i gašenje, taster za brzo kopiranje (sa USB uređaja povezanog na obližnji port) i dugme za resetovanje podešavanja na fabrička. Za hlađenje komponenti zadužen je ventilator koji se nalazi sa zadnje strane uređaja, a napomenuli bismo i da uređaj ima Kensington Security Slot.

Uz uređaj se ne isporučuje ništa od softvera na medijima poput CD-a ili DVD-ja (bilo je i vreme), već se aplikacije po potrebi mogu preuzeti sa interneta. Obezbeđene su aplikacije za sve relevantne desktop operativne sisteme (Linux, Mac i Windows), ali i za mobilne OS-ove (Android, iOS i Windows Phone), što omogućava široku upotrebu NAS-a i korišćenje sa svih uređaja.

Za upravljanje uređajem, kao i za sva podešavanja, koristi se web interfejs. Uređaju je potrebno apdejtovati firmver na najnoviju verziju pre prvog logovanja. Nakon procesa apdejta koji se svodi na preuzimanje image fajla najnovije verzije firmvera sa QNAP veb-sajta i upload/instalaciju na NAS uz pomoć wizarda, sve je spremno za rad.

Logovanje daje pristup veb interfejsu koji izgledom, funkcijama i načinom rada dosta podseća na ono što smo navikli kod mobilnih OS-ova. Zaglavlje naslovne strane nosi (sa leva na desno) meni koji nosi grupisane aplikacije i podešavanja, ime uređaja koje ima i funkciju ’Home’ dugmeta, task bar u kom se pojavljuju aktivne aplikacije sa mogućnošću minimizovanja u njega, link ka myqnapcloud.com stranici, prikaz Background taskova, povezanih uređaja (USB i/ili eSATA), notifikacije, User meni (Logout, Shutdown, Restart...), pretragu, izbor jezika i podešavanja izgleda interfejsa. Telo stranice nosi aplikacije i izuzetno liči na Android ili iOS. Aplikacije se mogu preraspoređivati isto kao na pomenutim mobilnim OS-ovima, a postoji i mogućnost rasporeda na nekoliko različitih ekrana. Nama se posebno svideo Dashboard, koji stoji minimizovan sa donje desne strane. Klikom na njega otvara se grafički lepo upakovan prikaz svih relevantnih informacija vezanih za zdravlje sistema, zdravlje drajvova, opterećenje resursa, zauzeće prostora, temperaturu i tome slične podatke.

Preinstalirane aplikacije obuhvataju Photo Station, Music Station, Download Station, File Station, Antivirus i opcije za podešavanja kao što su Control Panel, Storage Manager, Users, Backup Station, myQNAPcloud i Qsync. Ukoliko ovo nekome deluje nedovoljno, kroz App Center se može dodati još aplikacija kao što su: Video Station, Personal Cloud, Notes Station, AirPlay, Media Server (DLNA), Surveillance Station, Signage Station, FTP Server, Print server, Web server, VPN server i mnoge druge poput popularnog Drupala ili Wordpressa. Opcije koje bismo posebno istakli su mogućnost dodavanja Wi-Fi donglea, Service Binding, mogućnost SMS obaveštenja (kroz online servis), Live Update firmvera, mogućnost isključivanja ili brisanja nekih aplikacija, Transcoding (omogućava video konverziju radi fine reprodukcije kroz mrežu na svim uređajima), VPN server i MySQL server.

Od testova za ovaj uređaj, uradili smo standardni test protoka. Na ovom testu uređaj se pokazao dobro. Na testu protoka informacija postignute brzine prenosa kretale su se oko 19 MB/s za preuzimanje, dok su se za slanje kretale oko 36 MB/s. Za potrebe ovog testa koristili smo jedan laptop računar povezan direktno na NAS kablom kategorije pet, pri registrovanoj brzini od 1000 Mbit/s.

Iako rezultati testa protoka nisu prišli ni blizu teoretski mogućih 125 MB/s (1000 Mbit/s / 8), ovaj uređaj možemo preporučiti za korišćenje. Pored izuzetno bogate softverske palete koja se može sa njega pokrenuti, dodatni bonus je mogućnost proširenja putem postojećih portova, mogućnost ugradnje Wi-Fi-ja, Dual LAN Failover, ali, što je i najbitnije, mogućnost ugradnje dva HDD-a od po 8 TB.

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Šta mislite o ovom tekstu?
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE

Protok:
1 Gbit/s
Procesor:
Freescale ARM Cortex A9 Dual-Core procesor na 1,2 GHz sa endžinom za hardversku enkripciju
Memorija:
512 MB RAM, 512 MB Flash
Prostor:
fioke za 2 x 2,5"/3,5” HDD ili SSD (SATA 6 Gb/s, Hot Swap)
Priključci:
2 x Gigabit Ethernet (RJ-45), 3 x USB 3.0, 1 x eSATA, dugmići za Power, USB One-Touch-Copy i Reset
Dimenzije i masa:
168,5 x 102 x 225 mm, 1,28 kg
Ostalo:
potrošnja 9,78 W (HDD standby), 20,56 W (normalan rad sa jednim HDD od 2 TB), eksterno napajanje 60 W, Kensington Security Slot, rashladni ventilator 7 cm
Proizvođač:
QNAP
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera