TEST DRIVE<>
052015<><>

HTC RE

Diži periskop!

Dolazi nam iz HTC-a, mobilni telefon nije – pa šta je onda RE? Nekakva multifunkcionalna, svemirska pumpica za astmatičare? Možda univerzalni mini-periskop? Zapravo, u pitanju je najobičnija digitalna kamera spakovana u krajnje neobično dizajnirano kućište i opremljena još neobičnijom radnom bazom.

Želja autora bila je da izrade kamericu kojom će se jednostavno rukovati i brzo stizati do željenih rešenja (fotografija ili video-snimaka, svejedno). Znamo da je na ovom polju prava gužva različitih modela i proizvođača, ali i da većina primeraka dolazi sa gomilom menija, opcija, mogućnosti... U HTC-u uopšte nisu želeli da ulaze u problematiku da li su ovakvi goodiesi od realne koristi kupcu ili ne, već ih je isključivo zanimalo vreme za koje korisnik stiže do gotovog materijala. A po njihovom mišljenju, to vreme je veoma dugo, kako god da se okrene.

RE zaista podseća na pumpicu sa vazduhom, a liči i na periskop s obzirom na njegove video-mogućnosti. U principu, koristi se preko samo jednog tastera lociranog na samom kolenu uređaja na kojem se nalazi i kontrolna LE dioda. Pritiskanjem tastera automatski „hvatate” sliku, što će biti propraćeno treperenjem pomenutog LED-a, ali i karakterističnim shutter zvukom koji dopire iz sićušnog zvučnika smeštenog pri samom dnu uređaja na strani na kojoj se nalazi objektiv. Primetićete da je iznad zvučnika parkirana još jedna kontrolna LE dioda koja ima identičnu funkciju kao i ona na „okidaču”, a služi da bi i oni koji su u kadru mogli da prate u kom radnom režimu se nalazi uređaj. Kada su u pitanju video-klipovi dovoljno je da pritisnete shutter taster i ne dižete prst sa njega sve dok RE ne „zapišti” i LE dioda ne počne da treperi crveno. Ponovni, kratak, pritisak na shutter taster zaustavlja snimanje. Sa prednje strane kamere nalazi se još jedno kontrolno dugme (u ravni kućišta) i nije „ofarbano” metalik bojom. Njegovim pritiskanjem i držanjem RE se prebacuje u slow-motion režim rada, što se indikuje naročitim zvukom i konstantnim plavim svetlom koje dopire iz LE dioda. RE podržava 4x slow-motion režim i to isključivo u 720p rezoluciji. Kada smo već kod toga, na raspolaganju su samo dve radne rezolucije, pomenuta HD (1280 x 720 px) i mogućnost beleženja video-klipova u Full HD rezoluciji (1920 x 1080 px). Sve uz framerate od 30 sličica u sekundi. Iako ima CMOS senzor od 16 Mpx, RE donosi svega tri radne rezolucije za snimanje statičnih slika – 8, 12 i 16 Mpx. Samo rezolucija do 12 Mpx podrazumeva 16:9 format slike, dok se u slučaju 8 i 16 Mpx vrednosti dobijaju slike u formatu 4:3. Trebalo bi još napomenuti da je ugrađen širokougaoni objektiv sa uglom snimanja od 146 stepeni, što omogućava hvatanje informacija u „periferni vid” stilu (zbog toga može doći do izobličenja pojedinih objekata). Kamera sama vrši određivanje fokusa, a ima ugrađenu i automatsku stabilizaciju slike. Ako se pitate šta je sa Power dugmetom, njega nema. Naime, RE ima ugrađen takozvani Grip senzor koji aktivira kameru odmah nakon što se ona nađe u ruci korisnika (veoma zgodno). Usput, boja svetla LE diode reći će vam trenutno stanje baterije: zelena – imate preko 25 procenata u akumulatoru, narandžasta – kapacitet je pao ispod graničnih 25 procenta.

Ugrađena baterija je kapaciteta 820 mAh i dovoljna je za izradu preko 1000 fotografija u jednom cugu. To i nije toliko čudno ako se zna da RE nema dodatne potrošače (prvenstveno mislimo na ekran i blic) na koje će se rasipati energija. U paketu se dobija odgovarajući mikro USB kabl, koji se sa uređajem povezuje preko konektora na donjem delu kućišta, a ovaj zahvat služi za dopunjavanje baterije i prebacivanje načinjenih slika na računar. Ispod naročite kapice smešten je otvor za microSD karticu (u paketu se dobija kartica veličine 8 GB, dok je maksimalni podržani kapacitet 128 GB). RE se preko urezanog navoja može postaviti na klasičan stativ, a mnoge će zanimati činjenica da je sve urađeno po IPX7 standardu. To znači da se kamera bez problema može koristiti i pod vodom, do 30 minuta na dubini od jednog metra. Ukoliko kupite naročitu zaštitnu, vodonepropusnu kapicu, RE postaje IPX8 uređaj koji može da se koristi i na dubinama od tri metra i to u trajanju do 90 minuta.

Sigurno se pitate na koji način se obavlja podešavanje kamere? Odgovor je, isključivo putem dedicated aplikacije za Android 4.3+ i iOS 7+ telefone/tablete. Tek na taj način možete da podesite rezoluciju snimaka, da pogledate detaljniji status baterije, ali i da aktivirate neke od naprednih funkcija. Na primer, slike se tako mogu direktno pogurati do „oblaka”, može da se definiše snimanje u timelapse režimu, aktivira ultra-wide režim fotkanja, pa čak i da se obavi streaming materijala direktno na YouTube kanal. Konačno, korisnik na ekranu telefona/tableta vidi sve što „vidi” i kamera, a može daljinski da izvrši okidanje ili pokrene snimanje video-klipa. Iako je upravljački program izuzetno jednostavan, postoji ozbiljan propust u izvornom kodu koji onemogućava njegovo pokretanje na određenim modelima telefona. Prosto je neverovatno da je HTC prevideo ovako nešto, jer je svim potencijalnim kupcima praktično spustio rampu na normalno korišćenje kamere. Dodaćemo da se povezivanjem sa PC-jem ne dobija mogućnost šaltanja opcija, već isključivo kopiranja slika u mass storage režimu.

Za kameru koja košta nešto manje od 150 evra, RE izrađuje sasvim solidne fotografije, koje, opet, ne mogu da se porede sa onima izrađenim na mobilnim uređajima u kojima se nalazi sočivo sličnih karakteristika. Isto može da se kaže i za video-klipove jer pate od stutter efekta koji se pojavljuje po random principu. Ipak, RE i nije namenjen ljudima kojima je kvalitet snimaka na prvom mestu, već onima u pokretu koji ne žele da znaju ama baš ništa o fotografiji i parametrima koji utiču na njen kvalitet i bitan im je odziv. Za korišćenje u web okruženju gotovo je idealna, a o brzini stavljanja u pogon ne treba ni pričati. Na to treba dodati nisku cenu, odličan kvalitet izrade i mogućnost korišćenja pod vodom, kada stvari dobijaju posve drugačiju konotaciju.

Vladimir PISODOROV

 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
rezolucija 16 Mpx, CMOS senzor, širokougaono sočivo 146°, Full HD rezolucija video-snimaka u 30 FPS sa mono-zvukom, 4x slow-motion u HD rezoluciji, timelapse, grip senzor, vodonepropusna, 820 mAh baterija
Ostalo:
težina 66,5 grama, mikro USB priključak, microSD slot maks. 128 GB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, 256 MB RAM
Proizvođač:
HTC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera