TEST PLAY<>
112015<><>

The Witcher 3: Hearts of Stone

Nakon naelektrisanog hajpa i ispunjenih očekivanja koje je pre nekih šest meseci donela Witcher trojka, stiže nam prva od dve rasne ekspanzije za ovog viđenijeg kandidata za igru godine. Doziranje besplatnog DLC programa koji broji 16 raznovrsnih modula (od raznih setova oklopa i frizura za Geralta, preko alternativnih toaleta za junakinje igre, drugačijih ilustracija za Gwent karte, novih vrsta samostrela, pa sve do mini-questova, borbenih animacija i ostalog) kulminiralo je u punokrvno proširenje pod nazivom Hearts of Stone.

Prva od dve rasne ekspanzije za ovog viđenijeg kandidata za igru godine.

Srcad od Kamena se bezbolno instalira i implementira sa prisutnim sadržajem bazne instalacije Witchera 3, i zahteva uredno apdejtovanu igru na verziju 1.10. Novom sadržaju možete pristupiti na tri načina, pokretanjem nove igre (uz uslov da prvo okončate prolog u Bijelim Voćnjacima), učitavanjem bilo koje sačuvane pozicije iz kampanje ili nakon njenog završetka (uz takođe okončan prolog), ili odabirom predefinisanog i spremnog lika 32. nivoa, s obzirom na to da je ekspanziju preporučljivo igrati sa visoko-razvijenim likom. Geografski, dodatak se odvija na području severoistočno od Novigrada, volšebno posejanom novim interesnim tačkama u vidu manjeg jezerskog naselja, farmama, napuštenim i oronulim posedima, zapuštenim i sablasnim selima, ruševinama, kriptama i ostalim. Određeni delovi priče i novog sadržaja odvešće vas i na ulice Oksenfurta (i u kanalizaciju ispod njega), ali će dveri famozne oksenfurtske Akademije i dalje ostati zatvorene za istraživanje, nadamo se samo do neke sledeće prilike.

Vanserijski dobro urađena kampanja Witchera 3 podigla je lestvicu očekivanja što se tiče nove ekspanzije, i ona su opet ispunjena i više nego što je to bilo očekivano. Realno, CD RED je mogao samo da skucka nove lokacije, ubaci neku generičnu priču o zlom zmaju/čarobnjaku na kraju poslednje kripte najzabačenijeg zamka na mapi, ili Geralta pošalje u još jedan lov na volatilne artefakte koji menjaju svetove i univerzume, i stvar bi se opet prodavala kao alva. Separating boys from men još jedanput, talentovani Poljaci su u kreiranje Hearts of Stone ubacili sav višak kreativnosti koji nije bilo potrebe na silu uguravati u obilnu kampanju trećeg dela, stvarajući još jednu potresno-poučnu priču o poremećenim ljudskim odnosima, neutaživim opsesijama, izvrnutim vrednostima, slabostima i svim onim drugim divnim osobinama posrnulih individua koje se petljaju sa moćima izvan svog poimanja.

Ako ste ljubitelj i vlasnik Witchera 3, Hearts of Stone je klasični no brainer po pitanju gustiranja, a neće razočarati ni igrače koji još nisu pružili šansu Viješčevim pustolovinama.

Ekspanzija počinje naizgled rutinskim prečešljavanjem oglasne table ispred viđenije kafane Kod Sedam Mačaka, nadomak Novigrada, i pristajanjem da se za lokalnog siledžiju i njegovu bandu misfitsa odradi standardna deratizacija oksenfurtske kanalizacije. Jedan ubijeni istočnjački princ (sa pratnjom) kasnije, kao i sklapanje dogovora sa samim đavolom, i Geralt se zatiče u nezgodnoj situaciji i igri viših sila, kojima će ispunjavati hirove i želje, pokušavajući da se rasplete iz ovog klupka intriga i podmetanja. Glavna kampanja uslovno je izdeljena u nekoliko raznovrsnih delova, i svi redom predstavljaju maestralna scenaristička remek-dela, koja ne treba izbeći bez obzira na to da li generalno mirišete Witchera ili ne. Pomenuti deo u kanalizaciji i posledičnom zaglavljivanju u zatvoreničkoj ćeliji na orijentalnoj galiji ubrzo će ustupiti mesto glavnom hajlajtu ekspanzije, koji će nabaciti kez na lice i najvećem mrgudu za ekranom.

Seoska svadba u kojoj će društvo Geraltu praviti Šani, stara poznanica iz Vizime, i tokom koje će naš junak biti domaćin (u najbukvalnijem smislu te reči) još jednom, vrlo važnom gostu, najbolji je dokaz da kvalitetna RPG avanture na mora uvek da počiva na visokim idealima i borbi sa nečastivim silama. Puna pozitivne atmosfere i dobrog štimunga, suptilne kritike samog Geralta, ali ne i lišena odlično odrađenih dramskih i napetih momenata, ova quest instanca se zlatnim slovima sa lakoćom upisuje u anale video-igara u širem smislu, a najbolje od svega je što je samo organski deo daleko šire priče. U nastavku ćete organizovati punokrvni srednjovekovni heist na riznicu lokalnog bogatuna (u GTA 5 stilu, sa regrutovanjem kompanjona-pljačkaša), odnosno posetiti jezivo, napušteno imanje, uz setno i uznemirujuće svedočenje o tihoj patnji i poremećenim porodičnim i ljudskim odnosima, što će sve kulminirati u finalu nabijenom emocijama.

Raznovrsni delovi kampanje redom predstavljaju mastralna scenaristička remek-dela, koja će nabaciti kez na lice i najvećem mrgudu za ekranom.

Osim glavne narativne niti, nikako ne treba zaboraviti ni nekoliko pratećih, sekundarnih questova (od kojih se neki i prepliću sa glavnom pričom), kao i sijaset standardnih point of interest lokacija, po pravilu nastanjenih protivnicima visokog nivoa. Novi kripovi dolaze u vidu vrlo nezgodnih arahnida, koji efektno izmiču vašim nasrtajima, čekajući priliku da vas gadno izgengbenguju (naročito kad se u igranku uključi i njihova prerasla mutter), kao i susretima sa nekoliko sporadičnih bossova kod kojih često ne pali primena sirove sile.

Vrlo bitna novina, koja obogaćuje modifikovanje oklopa i naoružanja, dolazi u vidu istočnjačkog majstora koji aplicira rune u željene komade opreme. Mačeve i oklope (pod uslovom da imaju tri slota za apgrejd, što je moguće dokupiti) moguće je unaprediti jedinstvenim poboljšanjima koja i te kako mogu biti korisna (setovanje svih komada oklopa u light/heavy/medium rang, duplo veći health bonus konzumiranjem hrane, automatska quen barijera bez trošenja stamine, protivnici koji na samrti eksplodiraju ako su zapaljeni, „skakanje” efekta vaših signova sa jednog, umirućeg, neprijatelja na sledećeg i slično). Ovi bonusi dolaze po visokoj ceni, kako bukvalno (moraćete se odvojiti od povećih suma ušteđenih zlatnika kako biste otključali sva tri nivoa unapređenja) tako i punim zauzećem sva tri pomenuta slota.

Ako ste ljubitelj i vlasnik trojke, Hearts of Stone je klasični no brainer po pitanju gustiranja, a neće razočarati ni igrače koji još nisu pružili šansu Viješčevim pustolovinama. Drugi paket Geraltovih putešestvija (Blood and Wine) očekuje nas već početkom naredne godine, a držimo fige da će nas luckasti Poljaci nečim obradovati i za predstojeće novogodišnje praznike.

Aleksandar DINIĆ

 
FIFA 16
Prison Architect
Warhammer: End Times – Vermintide
Might & Magic Heroes VII
Sublevel Zero
Blood Bowl 2
Minecraft: Story Mode – A Telltale Games Series
The Witcher 3: Hearts of Stone
Šta mislite o ovom tekstu?
NBA 2K16
NBA Live 16
Armikrog
Rebel Galaxy
Transformers: Devastation
Undertale
Lost Horizon 2
System Shock: Enhanced Edition
Dropsy
A Fistful of Gun
Skyhill

Platforma:
PC, Playstation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel Core i5-2500K 3,3 GHz/AMD Phenom II X4 940, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 660/ATI Radeon HD 7870
Poželjno:
Intel Core i7-3770 4-Core 3,4 GHz/AMD FX-8350, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 770/ATI Radeon R9 290
Veličina:
4,4 GB (instalacija ekspanzije)
Adresa:
www .thewitcher .com
Kontakt:
ComputerLand

92
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera