TEST RUN<>
052017<><>

StepShot 4.3.0

Korak po korak

Znate ono kad vas neko zamoli da mu na brzinu objasnite kako da nešto instalira ili podesi na računaru? Pa kad vi počnete da objašnjavate, a on ili ona posle tri i po sekunde nemaju pojma o čemu pričate? Pa još ako se ovakva situacija dešava na poslu i morate da objašnjavate, ne jednoj osobi, već je njih nekoliko... Zaludan posao, ali neko mora da ga obavi. StepShot vam može umnogome pomoći da obavite ovaj zadatak brže i lakše.

Naime, umesto dosadnog hvatanja screenshotova, pa njihovog obrađivanja u nekom foto-editoru, a nakon toga pisanja objašnjenja u Wordu, Power Pointu ili nekom sličnom programu – StepShot omogućava da sve ovo radite uporedo i praktično ubijete tri muve jednim udarcem.

Instalacija programa ne obećava da ćete posao završiti brže nego inače, jer vas zamajavaju zahtevima za ostavljanje podataka, mail adrese, otvaranje naloga i slično. Kad se konačno dokopate programa, uverićete se da StepShot u sebi ima inkorporirane programe za hvatanje screenshotova, kreiranje prezentacija i jednostavan softver za foto-editing, odnosno izdvojenih nekoliko alatki koji omogućavaju izdvajanje bitnog i dodavanje objašnjenja i uputstava.

Prvi logičan korak bi bio hvatanje preciznih slika onoga što treba objasniti, dakle uhvatiti korak po korak sve što će krajnjem korisniku biti potrebno. Pomoću StepShota to ćete moći da uradite jednostavno. Ne samo da možete prostim klikom na Add Screen Shot dodavati jedan po jedan korak, već je tu i komanda Capture process, koja je namenjena dodavanju više screenshotova u nizu, kako bi se na jednostavan način uhvatio proces koji krajnji korisnik treba da nauči ili ponovi. Screenshotovi ne moraju obavezno da uhvate sve što se vidi na ekranu, već možete da birate površinu ili rezoluciju fragmenta cele slike koji želite da hvatate.

To nije jedino što možete prilagođavati. U kartici Settings možete izabrati na koji način i kada će StepShot hvatati važne korake, možete koristiti podrazumevano „vruće dugme” predviđeno za svaku funkciju ili možete izabrati neko drugo od ponuđenih, ukoliko mislite da će vam tako rad biti udobniji. Naravno, možete izabrati veličinu fonta koji će se koristiti pri pisanju uputstava. Zanimljivo je da ne možete birati koji font ćete koristiti, već samo veličinu, a uz to, veličinu ne možete podešavati tokom rada, već samo u generalnim podešavanjima.

Kada su screenshotovi „pohvatani”, na radnoj površini StepShota oni se mogu videti u vidu preglednih ikonica u levom delu ekrana, elegantno poređani jedan ispod drugog, slično kao i u PowerPointu, recimo. Sada je potrebno da dodate precizna uputstva za svaki screenshot: gde kliknuti, gde šta upisati, šta od ponuđenog izabrati... Za taj deo posla, StepShot nudi paletu alatki uz čiju pomoć dodajete tekst, zaokružujete ili uokvirujete bitno, crtate strelice, podvlačite važan deo teksta i tako dalje.

Jednom kada je sav sadržaj sređen, poslednji korak je sačuvati vaš trud i rad, a StepShot je tu stvarno prevazišao očekivanja. Sve opcije koje postoje možemo podeliti u dve grupe. Prva je eksportovanje materijala, a druga objavljivanje. Eksportovati možete u DOC, PDF, HTML, DITA i XML obliku, a tu je i opcija da sve obrađene screenshotove prosto sačuvate kao gomilu slika u naznačenom folderu.

Druga grupa mogućnosti jeste da odmah objavite svoje gotovo uputstvo na internet. U opticaju su deljenje pomoću WordPressa, Confluencea, Share Pointa ili EasyDITA platforme. Naravno niste u obavezi da izaberete samo jednu opciju, već bilo šta od ponuđenog što vam je potrebno, u zavisnosti od prilike.

Kada su loše strane ovog programa u pitanju, nemamo mnogo na šta da se žalimo. Alatki i opcija nema previše, ali sve što je neophodno za kreiranje jasnog uputstva, tu je. Jedino što nam ne odgovara je cena, pre svega zato što ne možete da kupite program, već se plaćanje zasniva na pretplati na mesečnom ili godišnjem nivou, tako da stalno morate plaćati iznova.

Čitava poenta programa je da omogući da ubrzate proces pravljenja uputstava. I priznajemo, to radi veoma dobro. Možda će biti potrebno malo vremena da se naviknete na karakterističan način rada, ali svakako će to vreme biti dobro uloženo. Iako je cena jača nego što bismo očekivali, ukoliko je deo vašeg posla pravljenje ovakvih uputstava, onda ćemo vam preporučiti da kupite ovaj softver. Ukoliko pak treba samo da kreirate jedno uputstvo ili nekoliko, onda vam preporučujemo da iskoristite vrlo zgodan trial period od 14 dana.

Gordana RADOVIĆ

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
izrada uputstava
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
20,7 MB (trial), 31,3 MB na HD-u
Cena:
30 dolara mesečno, proba 14 dana
Adresa:
stepshot .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera