TEST RUN<>
052017<><>

EVGA Precision XOC 6.1.2

Precizna podešavanja

Nije neuobičajeno da proizvođači grafičkih kartica izlaze na softversku pijacu noseći u cegerima alatke koje omogućavaju dodatnu kontrolu nad grafičkim podsistemom. Uglavnom se radi o ostvarenjima koja služe za overklokovanje i namenjena su početnicima koji traže jednostavan način za „otključavanje” još kojeg frejma više u igrama. Ipak, tu i tamo iskoči po koje programče koje može da se pohvali dodatnim featuresima i trikovima koji se ne očekuju po defaultu. Preciosion XOC je jedan od njih...

Program dolazi iz kuhinje renomirane kompanije EVGA, ali to ne znači da ste ograničeni samo na kartice sa njihove proizvodne trake. Zapravo, ograničeni ste na čip-setove kompanije Nvidia, preciznije na gamu GTX kartica kojih je i najviše na tržištu. U slučaju modela kompanije EVGA, otvaraju se i neke dodatne opcije (na primer, kontrola LED osvetljenja), ali je i bez toga Precision XOC više nego upotrebljiv.

Upravljački interfejs programa je jednostavan, vizuelno izuzetno privlačan i neodoljivo podseća na nekakav kontrolni „cajger” modernog automobila. Najvažnije informacije smeštene su u komandni krug i po njegovom obodu. Komandni krug je pregledan i nudi pun dijapazon korisnih stvarčica. Pri samom vrhu nalazi se skala koja označava klok grafičkog čipa, a tu su i graničnici kao podsetnici na njegovu normalnu i boost vrednost. Sa trenutnim vrednostima možete da se upoznate i preko povećeg brojčanika, kojem je pridodat i onaj za memoriju. Slede podaci o temperaturi (brojčano i preko skale), te slajderi preko kojih se vrši tweakovanje radnih parametara. Megaherce dodajete oprezno, baš kao i milivolte koji bi trebalo da obezbede stabilniji rad sa novim, višim vrednostima. Inače, donji deo ekrana u kojem se nalaze slajderi nazvan je Monitor i on može da sadrži brojne korisne informacije između kojih se „šaltate” uz pomoć žutih strelica. Tako možete da pratite promenu radne frekvencije, opterećenje grafičkog podsistema, temperaturu i brojne druge stvarčice koje su predstavljene radnim dijagramima i osvežavaju se u vremenskom intervalu koji sami odaberete. Ako u vatru ubacite i granične vrednosti, program zvučnim signalom može da vas obavesti o potencijalno opasnim situacijama i natera vas na hitnu akciju.

Važno je napomenuti da Precision XOC pomenute informacije korisniku može da plasira na čak četiri različita načina – pomenuli smo već takozvani Monitor, a tu su još i systray, ekran na tastaturi (ako ga imate) i, nama najzanimljivije, na samom ekranu sve vreme dok se igrate. Podržan je „ispis” i preko DirectX 12 površina, uz potpunu kontrolu onoga što se ispisuje od strane korisnika. Tako, za vreme igranja možete da dođete do izuzetno značajnih informacija koje se ne odnose samo na brzinu rada i trenutnu temperaturu čipa, već i zauzetost resursa, potrošnju video-memorije, broj izrenderovanih sličica u sekundi, brzinu okretanja ventilatora i tako dalje. Na raspolaganju je čak 17 parametara! Promene se pamte i beleže u obliku svojevrsnih log datoteka, čiju veličinu je moguće ograničiti. Ovde treba dodati i to da Precision XOC istovremeno može da „nadgleda” parametre do četiri kartice.

Sledeća stvar koja nam se izuzetno dopala je automatska kontrola rada ventilatora na grafičkoj kartici na osnovu uslova koje sami definišete. Ako muku mučite sa visokim temperaturama, ovo je opcija koja vam treba, jer možete da odredite kojim intenzitetom će se okretati ventilator na kartici ako temperatura dostigne naznačenu vrednost. Podešavanje se obavlja preko dijagrama temperatura-obrtaji, po kojem postavljate ključne tačke, koje su zapravo okidači za pokretanje kulera. Izrađena kriva postaje zakonitost od koje veoma lako može da se odstupi ako iz glavnog menija umesto opcije Curve odaberete komplement Auto. Konačno, rad kulera može da se rihtuje i ručno, preko vertikalnog slajdera, ali su tada odabrane vrednosti konstantne, barem dok ih sami ne promenite.

Za sam kraj ostavili smo još dve lepe mogućnosti koje zaokružuju ono što Precision XOC nudi korisnicima. Program podržava rad sa šablonima kojima se dodeljuju prečice na tastaturi, tako da se rad kartice može fino podesiti za čak deset različitih 2D/3D aktivnosti. Tu je i opcija za „čupanje” sadržaja ekrana, koji mogu da se skladište u BMP ili JPG formatu, naravno u direktorijumu po vašem izboru. Na njima mogu da budu „nalepljene” i vrednosti radnih parametara koje ste pratili, sa ili bez označavanja sistemskog vremena. Šteta je što autori nisu predvideli mogućnost kontinualnog snimanja screenshotova, tako da ćete svaki put kad vam ova funkcija zatreba morati da posegnete sa „vrućim tasterom” koji ste prethodno definisali.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
kontrola grafičke kartice
Potrebno:
Windows
Veličina:
151,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .evga .com /precisionxoc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera