TEST RUN<>
052017<><>

SsdReady 1.4

Čitač sudbine

Ova 64-bitna mušica od programskog kôda ima jednu važnu misiju – da vam pokaže koliko je još života ostalo u Solid State hardu koji se nalazi u mašini. Sistem koji se koristi za davanje predviđanja pomalo se svodi na čitanje sudbine sa dlana, s obzirom na to da ovo i nije baš egzaktna naučna disciplina.

SsdReady ne može da vidi (niti da predvidi) probleme sa elektronskim komponentama diska i isključivo se bazira na monitoringu upisa/iščitavanja podataka. Kao što verovatno znate, Solid State drajvovi imaju predviđen broj dozvoljenih upisa podataka (količinski), nakon čega njihovo dalje korišćenje postaje nebezbedno i može da dovede do gubitka podataka i terminalnih situacija. Dalje, pisanje podataka na ovim diskovima podrazumeva takozvane 4K pakete, jer blok podataka ne može da bude manji od 4096 bajtova, što je takođe važno. Korisnik dobija na uvid koliko je upisano podataka „normalnim” putem, a koliko je puta disk morao da vrši zaokruživanje podataka na 4 kilobajta i ako je ovaj odnos obrnuto proporcionalan, to takođe utiče na vek trajanja. Važna je još jedan stvar, sa liste detektovanih hard-diskova treba da izaberete samo SSD komplement i da mu ručno odaberete veličinu.

Pošto ste se upoznali sa osnovnim zakonitostima rada SSD-ova, vreme je da pristupite pribavljanju podataka. SsdReady pokrećete odmah po podizanju Windowsa i pritiskate dugme Start koje označava početak procesa evaluacije. U realnom vremenu, na glavnoj radnoj formi posmatrate kojim fajlovima se pristupa, koliko je podataka upisano, a koliko iščitano, koliko je izvršeno pojedinačnih operacija, koliko je ukupno fajlova prošlo kroz proces čitanja/pisanja, odnosno u kojoj meri je izvršeno baratanje pomenutim 4K blokovima. Autori preporučuju da evaluacija traje barem 24 časa (nedelju dana bi bilo idealno), a da za to vreme normalno koristite računar i obavljate uobičajene poslove. Ovo je važno zbog toga što program traži srednju vrednost dnevnog korišćenja i na osnovu toga vrši procenu preostalog životnog veka. Već posle nekog vremena (dva sata) ta procena postaje vidljiva na ekranu, kao i procena prosečnog dnevnog upisa običnih i 4K podataka. Valja istaći da se procena daje na osnovu generičkih vrednosti vezanih za tip SSD-a. Naime, svaki proizvođač bi trebalo da istakne koju količinu podataka je moguće upisati na disk, ali to ne rade svi. To je još jedan od razloga što smo rekli da je ceo proces sličan gledanju u dlan. Konačno, program u obzir ne uzima prethodno stanje diska i nema podatak o tome koliko je on korišćen pre nego što je pokrenut program, pa rezultate treba uzeti sa rezervom i samo kao informativne.

Ukoliko vam zatreba nešto više informacija, možete da se obratite online bazi podataka koja se nalazi na sajtu projekta. Program vas tamo vodi automatski i u naročite kućice upisuje iščitane vrednosti. Ako postoji u listi, vaš disk možete da pronađete i uporedite životni vek koji je propisao proizvođač sa onim koji bi se ostvario u realnom radu u vašoj mašini. Takođe, dobijene vrednosti možete da uporedite i sa drugim modelima SSD-ova i na taj način saznate koji vam od njih više odgovara, kada je u pitanju buduća nadogradnja.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
određivanje životnog veka SSD-ova
Potrebno:
Windows
Veličina:
648 KB, 1,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .ssdready .com /ssdready
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera