TEST RUN<>
052017<><>

Ignition 2.22

Priprema, pozor – rezanje!

Ali zamalo! Ignition ipak nije još jedna alatka za narezivanje sadržaja na optičke medijume, iako ono što radi i te kako ima veze sa tom akcijom. Naime, program je neka vrsta organizera iz kojeg se vrši pripremanje materijala za transfer na CD ili DVD. Čemu sve to kada postupak može da se obavi i ručno, iz bilo kog programa za „prženje” diskova? Reč je o automatizaciji posla kada se barata velikim brojem informacija koje nije moguće smestiti na samo jedan disk.

Ignition obavlja „pakovanje” podataka tako da popunjenost diskova bude totalna. Na taj način izbegavaju se situacije kada imate dva ili tri puna diska, dok za poslednji ostaje svega nekoliko desetina megabajta. Ako postoji mogućnost, Ignition će materijal za narezivanje sortirati tako da taj poslednji disk ni ne bude potreban. Ručna manipulacija podacima zahtevala bi mnogo vremena, a u ovom slučaju se sve to obavlja automatski. Naravno, ovde na svetlost dana izlazi i jedan nedostatak. Na diskovima se neće naći materijal sortiran abecednim redom, niti sortiran na osnovu sadržaja ili nekog drugog kriterijuma koji bi bio relevantan da je se radi o ručnoj organizaciji. To i te kako može da bude problem, ali ako vam je ušteda diskova na pameti, onda ćete na ovu zakonitost rado zažmuriti.

Program se koristi po sistemu „ključ u ruke” i korisniku je na raspolaganje stavljeno veoma malo manevarskog prostora. Na primer, važno je odabrati da li pripremate Audio-CD sadržaj ili kompilaciju različitih tipova datoteka. Kada se odlučite za jednu od te dve varijante, sledi određivanje kapaciteta optičkog medijuma. Na raspolaganju su CD-ovi veličine 650, 700, 800 i 880 megabajta, HD Burn komplement (1400 megabajta), odnosno noviji optički standardi DVD-5 i DVD-9. Primećujete da je podrška za Blu-ray diskove izostala, a kao uteha može da posluži opcija Custom. Važno je napomenuti da je na radnu listu materijal moguće postavljati pojedinačno ili u vidu čitavih direktorijuma. Iz nekog razloga, Ignition ubacivanje foldera tretira kao kreiranje nove grupe podataka i može prilično da se „zaglupi”, do te mere da onemogući dalji rad. Sa pojedinačnim datotekama slaže se savršeno, a nakon što ih indeksira čeka na korisnika koji treba da „overi” taster Optimize. To je znak da se materijal rasporedi ravnomerno i da se na ekran postavi spisak postupaka, kako je to urađeno. Osim što dobijate mogućnost da steknete uvid u sadržaj svakog pojedinačnog diska, tu je i mogućnost uvida u brojke, odnosno kolika je popunjenost svakog diska, koliko se dragocenog prostora „gubi”, koja je ukupna količina potrebnog prostora, koliko je upotrebljeno i tako dalje.

Šta sa dobijenim podacima može da se uradi? Bez intervencija sa strane, ne puno toga. Osnovna stvar na koju valja obratiti pažnju je generisanje tekstualnih datoteka koje sadrže spisak svih datoteka po diskovima, zajedno sa putanjama do fizičkih lokacija na disku. Ukoliko posegnete za tasterom Save, Ignition će izraditi odgovarajuće C2C fajlove koji će vam uštedeti vreme potrebno za ručno dodavanje fajlova u program za narezivanje. Naravno da ovde postoji „kvaka”, jer se C2C fajlovi mogu učitati jedino u program CopyToDVD kompanije VSO Software. Ne radi se o besplatnom programu, što valja imati na umu. Inače, Ignition nudi mogućnost direktnog eksportovanja podataka u CopyToDVD, ali i izradu odgovarajućih ISO datoteka, opet uz pomoć produkta kompanije VSO Software.

Ignition je sazdan na zanimljivom konceptu, ali nije namenjen prosečnim korisnicima. Oni ne samo što ne razmišljaju o uštedi prostora na optičkim medijumima, već će im i princip korišćenja biti komplikovan. Program jeste jednostavan i ne sadrži previše funkcija, ali potrebno je određeno vreme da bi se „pohvatali konci”. Čak i tada može da dođe do problema jer u nekim segmentima Ignition funkcioniše van svih prihvaćenih normi.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
Šta mislite o ovom tekstu?
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
organizacija fajlova
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,72 MB, 5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kcsoftwares .com / ?ignition
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera