TEST RUN<>
052017<><>

ArtRage 5.0.3

Virtuelno mešanje boja

Postoji veliki broj programa koje možete koristiti za crtanje, slikanje i slične grafičke poduhvate – od onih potpuno rudimentarnih, do onih koji olakšavaju posao i ne zahtevaju mnogo talenta za solidne rezultate. ArtRage je sjajno zamišljen program koji sadrži osnovne slikarske alate, ali i mnogo toga što je moguće postići samo virtuelnim putem i daje nam priliku da zavirimo u alatke i rezultate pravih slikara.

Iako neki drugi programi omogućavaju da se određeni zadaci obave lakše i sa manje slikarske veštine, ArtRage mnogo vernije dočarava rad slikara u stvarnom životu. Iako ne možemo osetiti miris boje, grafita ili platna, setovi alatki i podloga prilično dobro dočaravaju osećaj rada sa pravim bojama na pravim podlogama. ArtRage nije besplatan program, ali kada biste želeli da kupite sav slikarski alat koji su kreatori ArtRagea upakovali u ovaj softver, vaš novčanik bi se loše proveo.

ArtRage pruža mnogo izbora i prilike za prilagođavanje individualnim potrebama. Krenimo od podloga, odnosno pozadine. Možete birati da li ćete slikati na platnu, hrapavom papiru ili ćete prosto ostaviti glatku površinu. Zapravo, osim ovih logičnih, postoji velik broj pozadina koje možete izabrati i na kojima možete dalje raditi. Navedimo samo zid od cigala kao pozadinu ili pozlaćenu foliju ili možda želite da slikate na crnoj vuni? Nema problema! U zavisnosti od izabrane površine i efekti boja i alatke će davati različite rezultate.

Najupečatljiviji i najzanimljiviji deo ArtRagea su upravo alatke za slikanje koje on nudi. Osnovne alatke su smeštene u obliku lepeze u levi deo prozora, a paleta boja u lepezu sa desne strane. Osnovne alatke obuhvataju široku četkicu predviđenu za rad sa uljanim bojama ili temperama, dok je manja četkica sa šiljatim vrhom predviđena za akvarel tehniku. Za obe četkice možete podešavati debljinu, a povlačenje po platnu ostavlja prilično veran trag. Boje interreaguju kako sa platnom, tako i međusobno i mešaju se kada na platnu slikate jednom preko druge.

Sem četkica, tu su i druge slikarske alatke, poput olovke ili pastelnih boja, a naročito zanimljiv je Palette knife, koji nije tu da bi se njime crtalo, već kao i u pravom slikarstvu služi za doterivanje već nanesene boje na platno ili preoblikovanje povučenih poteza. Zanimljivo je koliko verodostojno Palette knife radi u ArtRageu, odnosno kolika je sličnost sa njegovim realnim ekvivalentom. Ukoliko ste vešt slikar – ništa više vam ni ne treba, ali kreatori ArtRagea se nisu ovde zaustavili.

Sem ovih osnovnih alatki za rad, ArtRage ima i pregršt pomoćnih alatki koje će ubrzati i olakšati rad i zbog kojih ćete se i odlučiti na slikanje pomoću softvera – ove opcije prosto nisu moguće u realnom slikanju.

Pre svega, tu je gumica. Ništa naročito kada je rad sa olovkom u pitanju, ali ako radite sa uljanim bojama – neprocenjivo. Još jedna dragocena stvar su lejeri. Možete rasporediti delove budućeg remek-dela po lejerima, što ostavlja prostor za dodatnu manipulaciju delovima slike. Lejeri nisu tu samo za razdvajanje delova slike, već se pomoću opcija rezervisanih za manipulaciju lejerima mogu napraviti dodatni efekti i tako obogatiti ukupna kompozicija.

Posebna grupa pomagala su alatke za igranje, koje možete koristiti kada se ne bavite klasičnim slikanjem, već pri nekim drugim grafičkim radovima i eksperimentima. Kada ne želite da koristite ArtRage za „ozbiljan” slikarski rad, već da se poigravate i eksperimentišete, tu su stencils i stickers koje može svako dete da koristi i dobije zanimljive kombinacije sa predefinisanim oblicima. Kako ćete sve koristiti i prilagoditi sebi – zavisi samo od vas, a mi vas ostavljamo da sami istražujete sve što ArtRage nudi, kao i na koji način ćete sve ponuđeno upotrebiti.

Da nije isključiv i da ne dopušta samo talentovanim slikarima da se zabavljaju ArtRage dokazuje i time što možete da importujete slike i fotografije. Bilo da želite da ih obradite, cenzurišete ili koristite kao podlogu koju ćete kopirati, možete ubaciti slike u nekom od sledećih formata: BMP, GIF, JPG, PNG, PSD ili TIFF. Osim PTG formata, koji je karakterističan za ArtRage i koji dopušta čuvanje sa svim osobenostima, podešavanjima i, što je najvažnije, lejerima, vaš rad možete sačuvati i u PSD formatu koji povezujemo, naravno, sa Adobe Photoshopom. Ukoliko sačuvate rad u ovom formatu, biće sačuvani i lejeri koje možete koristiti u nekom drugom programu koji podržava taj format.

Kad su nedostaci u pitanju, iako je ArtRage doživeo svoju već petu verziju, i dalje nije moguće mešati boje. Iako na virtuelnoj paleti možete izabrati bilo koju od ponuđenih boja, ne postoji mogućnost da sami izdvojite dve ili više boja na posebnu paletu, virtuelno ih pomešate i tako dobijete baš onu željenu nijansu. Ovaj nedostatak nas naročito čudi s obzirom na to da je mešanje boja elementarna stvar u realnom slikarstvu, a ArtRage se u velikoj meri baš oslanjao na realni doživljaj. A uz to, tokom rada sa nekim tehnikama poput tempere ili uljanih boja, boje se mešaju tokom rada. Zašto je onda izostala paleta za mešanje boja, ostaje misterija.

Za kraj ćemo ostaviti podatak da ova verzija ArtRagea nema besplatnu verziju, već samo demo. Mi smo taj demo isprobali i nismo našli nikakva ograničenja, dok nismo došli do kraja i poželeli da sačuvamo fajl. Otkrili smo da upravo u tom grmu čuči zec – demo dopušta da se isprobaju sve alatke i mogućnosti, ali ne i da se sačuva rad na bilo koji način. Za tu akciju morate da kupite program. Cena od 79 dolara nije previše s obzirom na to da je one time fee i da je ArtRage softver koji stvarno pruža mnogo mogućnosti za ozbijan umetnički rad i mnogo zabave. Ostaje nam samo da zaključimo da smo imali odlično iskustvo u radu sa ovim programom i da mu dajemo visoku ocenu.

Gordana RADOVIĆ

 
Windows 10 Creators Update
Magix VEGAS Pro 14
ArtRage 5.0.3
Šta mislite o ovom tekstu?
HWMonitor Pro 1.28
EVGA Precision XOC 6.1.2
SsdReady 1.4
AbleWord 3.0
KLS Backup 2015 8.4
CCSIO Benchmark
FocusOn Image Viewer 1.2
Ignition 2.22
StepShot 4.3.0
PhotoFiltre Studio X
Kdenlive 16.12.1
Google Art Project
ColourGrab 1.3.3
CPUMon 2.1
PortraitPro 15
Smart Photo Editor
Easy Window Switcher 1.1
TapinRadio 2.04
Torrent Tornado 2.20

Tip:
program za slikanje
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
125 MB (demo), 132 MB na HD-u
Cena:
79 dolara
Adresa:
www .artrage .com /artrage -5
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera