TEST PLAY<>
102015<><>

Warhammer 40,000: Regicide

Šah, drevni ples nadmudrivanja između dva stratega, jedna je od najstarijih društvenih igara. Nenasilan na prvi pogled, šah je oduvek predstavljao sukob dve armije čiji je cilj da smaknu suparničkog kralja. Šahovske forme video igara su obično išle onom mirnijom, simulacijskom rutom, ali je povremeno bilo izleta ka nasilnijoj strani ove igre. Jedan takav naslov je i Warhammer 40,000: Regicide.

Kombinacija šaha u Warhammer 40K okruženju i taktičkih izazova na šahovskoj tabli sa brutalnim scenama uzimanja protivničkih figura.

Smeštanje šaha u grim darkness 41. veka na prvi, drugi, a i treći pogled deluje kao sjajna ideja. Galaksija u stalnom ratu, sa šarenolikim rasama je „dušu dala” za smeštanje na šahovsku tablu, iako bi zli jezici verovatno rekli da je u poslednjih nekoliko godina izašlo i suviše igara pod zastavom franšize Warhammer. Izbor rasa je, nažalost, vrlo tanak i moći ćete da igrate samo kao svemirski marinci i orkovi. Jasno je da su ove dve frakcije najpopularnije (naročito marinci), ali ne možemo da se ne odamo utisku kako su druge rase developeri sačuvali za ekspanzije, praksa koju smo viđali u Dawn of War serijalu.

Ovaj naslov može se igrati u dva moda – regicide i classic. Classic je standardni šah sa dodatkom da „klopanje” protivničkih figura prate animacije roštiljanja iz boltera i plazma pušaka. Šahovskim pravilima se povinovao i mod regicide, tako da se figure kreću po 8 x 8 tabli u njihovim predodređenim načinima kretanja. Razlika se ogleda u inicijativi, tj. initiative phaseu. Naime, nakon svakog odigranog poteza možete zadavati komande svojim jedinicama koje se kreću od pucanja na protivničke figure koje su im u dometu do aktiviranja nekih specijalnih sposobnosti. Standardno, imate tri poena za izvođenje ovih akcija, ali možete da akumulirate do pet ako odlučite da ne trošite poene na akciju. U odnosu na kretanje, domet za pucanje je kvadrat 3 x 3 oko izabrane jedinice. Naravno, šahovsko uzimanje protivničke figure je instant ubistvo. Na raspolaganju imate i nekoliko globalnih magija kojima možete da bafujete svoje ili onesposobljavate protivničke figure. Ovaj mod igre zahteva potpuno drugačiji pristup i način razmišljanja od običnog šaha, jer se uglavnom svodi na flankovanje protivnika kako biste ga zasuli kišom metaka. Štaviše, vrlo je moguće ubiti kralja pešakom, samo će vam biti potrebno nekoliko šaržera.

Naslovni mod igre zahteva potpuno drugačije taktike i razmišljanje od običnog šaha.

Na raspolaganju je vrlo skroman izbor režima igranja – kampanja, online igranje i skirmish protiv drugog igrača ili kompjuterskog protivnika na istoj mašini . Kampanja ima pedeset misija podeljenih u tri poglavlja i u pitanju su šahovski zadaci koje smo često viđali u novinama na stranama sa enigmatikom, sa dodatkom da imate nekoliko zadataka i da eliminisanje svih protivničkih figura ne mora uvek da bude glavni zadatak. Šteta je što ćete kroz kampanju moći da vodite samo Blood Angels marince (mada će nekima ovo biti predah od prečesto korišćenih Ultramarinaca), ali je zato začinjena vrlo kvalitetnom naracijom koja može da parira Dawn of War igrama, verovatno jer je glumačka postava veoma slična. Težina misija vrlo brzo eskalira, delom zbog nezgodnih postavki figura na tabli, ali većim delom zbog faktora nasumičnosti (koji ljubiteljima šaha svakako nije omiljen). Svaki put kada pucate ili recimo bacate granatu, postoji određena šansa da promašite ceo napad, a isto se može desiti i vašem protivniku. Pored toga, marinci i orkovi nisu jednaki na bojnom polju po pitanju statistika, te orkovi imaju više zdravlja i nešto jače napade, a veću šansu da promaše, dok su marincima otprilike sve statistike jednake. Nekome može da se učini da su orkovi dobar izbor za početnike jer njihovi pešaci imaju duplo više healtha od marinaca, ali se nama dešavalo da mnogo lakše pobedimo u ulozi Astartesa, tako da i vaše iskustvo sa igrom može dosta da varira.

Kao što to nalažu nepisani postulati modernog dizajna igara, igranjem ćete skupljati iskustvene poene za svoj nalog i pojedinačne figure, kao i requisition poene pomoću kojih otključavate chaptere, to jest skinove, za obe strane. Prisutni su samo najpoznatiji chapteri za svemirske marince i biće vam potrebno ekstremno mnogo odigranih partija da biste ih sve skupili. Primera radi, tipična misija u kampanji donosi stotinak poena dok je za jedan set skinova potrebno deset hiljada poena. Obe strane imaju po tri seta zaključanih skinova, pa ako volite da sakupite sve što možete, budite spremni na grind. Levelovanjem naloga i jedinica osvajaćete mnogo bitnije skill poene za kupovinu novih poteza i globalnih magija, a i samim figurama će se blago menjati izgled oklopa na svakom petom nivou. Ceo sistem nam deluje kao nešto što bismo pre videli u free to play naslovima, naročito jer je skinove, sem otključavanja, moguće kupovati i za pravi novac.

Izbor rasa je vrlo tanak i dostupni su samo svemirski marinci i orkovi.

Postavlja se pitanje za koga je onda uopšte Warhammer 40,000: Regicide. Ozbiljni šahisti sigurno već imaju omiljeni program koji im pruža željeni izazov i moguće je da će odmahnuti na Regicide zbog „neozbiljnosti” i svemirskih marinaca koji urlaju o spaljivanju heretika. Za fanove Warhammer 40k univerzuma igra će ponuditi poznatu atmosferu, odzive jedinica od kojih ćete razvući kez od uha do uha i vrlo brutalne scene kada uzimate protivničke figure. Ali je sve istovremeno i nedorađeno, sve akcije jedinica imaju uvek iste animacije, a odzivi i muzika, koliko god upečatljivi, će prebrzo početi da idu na živce jer ih je premalo. Istina, igra pruža vrlo interesantne glavolomke u kampanji i jako je zabavno igrati ovu ultra-nasilnu verziju šaha gde šah-matom zaista ubijate protivničkog kralja, mada je za istu cenu moguće kupiti neku od Dawn of War igara koje i dalje važe za vrhunac Warhammer 40k na PC-u. Takođe, hardversku zahtevnost uzmite sa rezervom, jer se može dešavati nasumično opadanje frameratea čak i kada nije gužva na tabli.

A sada, skakač ide na C3, a eksterminatus na G6.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Mad Max
SOMA
Stasis
Pro Evolution Soccer 2016
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
The Taken King
Lovers in a Dangerous Spacetime
Act of Aggression
Satellite Reign
Warhammer 40,000: Regicide
Šta mislite o ovom tekstu?
Skyshine’s BEDLAM
World of Warships
Renowned Explorers: International Society
Big Pharma
Armello
Nom Nom Galaxy
Let the Cat In
Dishonored: Definitive Edition
Until Dawn
Disney Infinity 3.0: Star Wars – Twilight of the Republic playset

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel / AMD Dual Core 2,4GHz, 3GB RAM, Geforce 8600GT ili Radeon HD 2600
Poželjno:
Intel / AMD Dual Core 2,6GHz, 4GB RAM, 1GB VRAM
Veličina:
4 GB
Adresa:
warhammer40kregicide .com

68
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera